Svet
13 ogledov

ZDA grozi smrtonosni vročinski val

vročina, temperature, ZDA EPA
Prebivalci jugozahodnih držav ZDA se bodo morali ta vikend spopadati z vrtoglavimi temperaturami, grozi jim pravi vročinski val. Vremenoslovci napovedujejo, da se bodo temperature povzpele do 48 stopinj Celzija.

Najhuje naj bi bilo v Phoenixu, kjer pričakujejo, da bodo temperature dosegle nov rekord. Po napovedih naj bi živo srebro pokazalo 48 stopinj Celzija, morda tudi več. Zadnji rekordni vročinski val so izmerili v juniju 1994, ko se je ozračje na isti dan segrelo na natanko 47 stopinj Celzija. "Ta vikend lahko pričakujemo, da bomo podrli ta rekord," je povedal meteorolog Mark O'Malley.

Vročinski val z močnim visokim pritiskom naj bi se usidral nad celotnim zahodom ZDA, najbolj osredotočen pa bo na severno Arizono. Zelo visoke temperature bodo grele tudi Mehiko, Kalifornijo, Nevado, Utah, ter dele držav Wyoming in Idaho.

Lokalni reševalci in zdravstvene ustanove so že pripravljene na ekstremne razmere, saj lahko tako visoke temperature povzročijo tudi smrt. Prebivalce mest zato pozivajo, naj domov ne zapuščajo med 8. in 20. uro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.