Svet
22 ogledov

ZDA grozijo močni orkani

Claudette se premika vzdolž zalivske obale. Žurnal24 main
Tropski vihar Claudette je dosegel Florido. To je prvi tropski vihar letos, ki je dosegel obalo ZDA.

Claudette, tretja nevihta, ki je nastala v letošnji sezoni tropskih neviht in orkanov nad Atlantikom, se trenutno premika s skoraj 80 kilometri na uro, toda meteorologi pričakujejo, da se bo hitrost viharja postopoma zmanjšala. Kot so sporočili iz centra za orkane, se Claudette premika vzdolž zalivske obale. Po napovedih vremenoslovcev naj Claudette ne bi povzročila prevelikega deževja ali poplav.

 

Imena tropskih ciklonov

Tropski cikloni dobijo imena šele, ko vetrovi presežejo hitrost 62km/h. Orkani pa so tropske nevihte, katere presežejo hitrost 120 km/h, pri čemer se za močnejše orkane šteje tiste, ki presežejo hitrost 180 km/h.

Nevihta Claudette je nastala v nedeljo zjutraj nad Mehiškim zalivom. Claudette je v nedeljo treščila ob obalo ZDA v bližino vzhodnega dela Santa Rosa Islanda na Floridi. Oblasti so že v soboto za velik del Floride in vse do meje z Alabamo izdale opozorilo pred nevarnostjo. Santa Rosa leži namreč le dobrih 50 kilometrov od meje z Alabamo.

Tropska nevihta Ana pa se je medtem že umirila, njena hitrost pa je upadla. Večjo nevarnost naj bi predstavljal tropski vihar Bill, ki je že orkan tretje stopnje s sunki vetra okoli 177 kilometrov na uro. Orkani tretje, četrte in pete stopnje so namreč popolnoma uničujoči. Bill naj bi po napovedih v kratkem dosegel četrto stopnjo, nahaja pa se 2125 kilometrov od Malih Antilov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.