Svet
18 ogledov

ZDA in Izrael želita toplejše odnose

Benjamin Netanjahu glede dogovora med sprtima stranema dejal: "Doseči mirovni do Žurnal24 main
Dan po sprostitvi blokade Gaze se bo izraelski premier Benjamin Netanjahu srečal z Barackom Obamo, potem ko so izraelsko-ameriški odnosi pred kratkim dosegli najnižjo točko.

Netanjahu in Obama se bosta pogovarjala o širokem naboru vprašanj, vključno z iranskim jedrskim vprašanjem in obnovitvijo mirovnih pogajanj s Palestino, piše BBC. Po mnenju analitikov bo nabor tem precej zaposlil oba voditelja, saj se porajajo vprašanja, kot so, kako ravnati z novimi dejanji Irana na poti k jedrskemu orožju, spor Izraela s Turčijo zaradi napada na konvoj turških mirovnikov ter kako vzpostaviti kredibilen mirovni proces s Palestinci.

Zlasti slednje je ob zadnjem obisku Netanjahuja v ZDA povzročilo precej napetosti med državama. Izraelske oblasti so namreč odobrile gradnjo novih naselij v vzhodnem Jeruzalemu, kjer si Palestinci želijo prestolnico svoje prihodnje države. To je tako razjezilo ZDA, da Obama ni dovolil slikanja srečanja oziroma objave fotografij. Zdaj je pričakovati, da bo Obama pritisnil na izraelskega kolega, naj podaljša zamrznitev gradnje.

Na obeh straneh tako obstaja pričakovanje, da bo srečanje potekalo v bolj prijateljskem ozračju kot ob minulem obisku. Veliko pritiska je tudi na Obami, saj je proizraelsko vzdušje v ZDA močno prisotno tako med volivci kot med člani kongresa, novembra pa se obetajo volitve v ameriški kongres.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.