Svet
9 ogledov

ZDA in Nemčija bodo priznale Kosovo

Kosovo volitve Albanec Reuters Žurnal24 main
ZDA in Nemčija so se dogovorile, da bodo priznale Kosovo po tem, ko bo razglasilo svojo neodvisnost, in pozvale preostale evropske države, naj storijo isto.

To naj bi pripomoglo k stabilnosti Zahodnega Balkana, je v petek na spletni strani zapisal ameriški časnik New York Times, ki se sklicuje na neimenovane diplomate iz Evropske unije.

V nedavnem pogovoru o srbski pokrajini Kosovo sta se ameriški predsednik George Bush in nemška kanclerka Angela Merkel strinjala, da je priznanje Kosova bistveno za stabilizacijo Zahodnega Balkana.

Po mesecih neuspešnih pogajanj naj bi Kosovo neodvisnost razglasilo po drugem krogu srbskih predsedniških volitev 3. februarja letos.

ZDA vztrajno pritiskajo na Evropsko unijo, naj zagotovi, da se priznanje Kosova ne bo zavleklo niti za en teden. "Torta je pečena, ker so Američani Kosovu obljubili neodvisnost," je po poročanju New York Timesa povedal neimenovani predstavnik EU in dodal, da "če Washington prizna Kosovo in mu evropske države ne sledijo, bo prišlo do katastrofe".

Slovenija, trenutno predsedujoča Svetu EU, po navedbah evropskih predstavnikov poskuša članice pripraviti do uresničitve zaveze, da bi na Kosovo še ta mesec poslali 1800-člansko civilno misijo Evropske unije. Kot so dejali predstavniki EU, je Slovenija odločena, da bo omenjena misija na Kosovo prispela še pred razglasitvijo neodvisnosti Kosova.

Vladi Srbije in Rusije, dveh zaveznic, močno nasprotujeta neodvisnosti Kosova, več držav EU, vključno s Španijo, Slovaško, Romunijo in Ciprom, pa se boji pospešenih gibanj za odcepitev na svojih ozemljih. Diplomati Evropske unije pa so povedali, da večina evropskih držav, med njimi Nemčija, Francija, Velika Britanija in Italija, načrtuje priznanje ne glede na opozicijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.