Svet
4 ogledov

ZDA in ZN terjata mir v Gazi

Gaza EPA
Izraelska vojska je ponoči nadaljevala z obstreljevanjem območja Gaze.

Kot je sporočila zjutraj na Twitterju, so letala napadla kakih 30 ciljev.. Po navedbah Izraela se je sicer danes nadaljevalo tudi palestinsko raketiranje juga Izraela. Danes naj bi tja padle vsaj štiri rakete.

V izraelskih napadih je bilo od petka zjutraj, ko je nasilje v Gazi znova izbruhnilo, po navedbah palestinskih zdravstvenih oblasti ubitih najmanj pet Palestincev, kakih 30 pa ranjenih.

Iz Izraela je medtem danes zjutraj prišla še novica, da je 22-letni Palestinec, ki so ga med protesti v mestu Hebron na Zahodnem bregu v petek ustrelili izraelski vojaki, podlegel poškodbam in umrl. Na podobnih protestih na obrobju Ramale so vojaki v petek s strelom ubili tudi 19-letnega Palestinca, potem ko naj bi ta streljal proti judovski naselbini.

Več deset ljudi je bilo ranjenih. Nasilni protesti so na Zahodnem bregu izbruhnili zaradi jeze Palestincev ob dogajanju v Gazi. Samo v Hebronu se je zbralo kakih 2000 ljudi, velike množice pa so odšle na ulice tudi v drugih mestih.

Upanje se ni izpolnilo

ZDA in ZN so sicer v petek zvečer znova pozvali k čim hitrejši ustavitvi nasilja v Gazi. V Washingtonu so v petek izrazili upanje, da bosta Izrael in palestinsko gibanje Hamas dogovor o novi prekinitvi ognja dosegla "v prihodnjih urah", a se njihovo upanje ni izpolnilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izrazila ga je tiskovna predstavnica State Departmenta Marie Harf. Obenem je povedala, da je delegacija ZDA, v kateri je med drugim njihov posebni predstavnik za Bližnji vzhod Frank Lowenstein, prispela v Egipt.

Tam namreč potekajo posredna pogajanja med sprtima stranem, katerih nadaljevanje pa se je znašlo pod vprašajem, potem ko so predstavniki Izraela v petek sporočili, da se ob nadaljevanju nasilja ne bodo pogovarjali.

Kot je ocenila Harfova, je za ponovno nasilje, ki je na območju Gaze izbruhnilo v petek zjutraj po izteku 72-urne prekinitve ognja, v celoti odgovoren Hamas. Izrael je bil na podaljšanje premirja pripravljen, a je Hamas po njenih besedah postavljal "maksimalistične zahteve".

Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je poudaril, da bi si morali obe strani prizadevati za "trajno prekinitev ognja", medtem ko je generalni sekretar ZN Ban Ki Moon znova sporočili, da je nadaljnje trpljenje civilistov v Gazi "nesprejemljivo". V štirih tednih nasilja je bilo ubitih že kakih 1900 Palestincev, v veliki večini civilistov, med njimi številni otroci.

Tudi Egipt, ki posreduje v pogajanjih za končanje nasilja na območju Gaze, je v petek pozval k podaljšanju prekinitve ognja. Po navedbah Kaira naj bi morali strani razrešiti le še nekaj nesoglasij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.