Svet
11 ogledov

ZDA izgubljajo kot proti Sovjetom

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
"Naši generaciji se je znova zgodil Sputnik," je v letnem nagovoru povedal predsednik ZDA Barack Obama. Napovedal je nove izdatke za biozdravstvene raziskave, informacijsko tehnologijo in čisto energijo.

 

Obama je kot cilj izpostavil milijon električnih vozil na cestah do leta 2015 ter 80 odstotkov proizvodnje električne energije iz čistih virov do leta 2035. Podvig bodo med drugim financirali z odvzemom subvencij naftnim podjetjem.

"Kot sem povedal že pred dvema letoma, smo v obdobju, ko moramo znova doseči nivo raziskav in razvoja, ki ga nismo videli že vse od časa vesoljske tekme s Sovjetsko zvezo," je v nagovoru o stanju v državi povedal predsednik ZDA Barack Obama.

Američane je spomnil na trenutek, ko so Sovjeti leta 1957 prehiteli ZDA in v vesolje poslali prvi umetni satelit v zgodovini Zemlje. Opozoril je, da so se v primerjavi s Kitajsko in Indijo znova znašli v podobnem zaostanku.

Večino govora je zato namenil poudarjanju potrebe po ustvarjanju delovnih mest z vlaganjem v inovacije, čisto energijo, uspešnejše izobraževanje. Le tako naj bi Amerika ohranila svoj vodilni položaj v svetu.

Skopo o zunanji politiki
Glede zunanje politike je Obama omenil umik 100 tisoč vojakov iz Iraka, nadaljevanje boja proti teroristični mreži Al Kaidi in ponovil, da se bodo julija začeli ameriški vojaki umikati iz Afganistana.

Govoril je tudi o nadaljevanju pritiska na Iran in Severno Korejo, poudaril poživitev zveze Nato in izboljšanje odnosov z Rusijo ter zagotovil, da ZDA podpirajo ljudsko vstajo v Tuniziji in demokratične težnje vseh narodov.

Da bi simbolično presegli strankarska nesoglasja, so republikanski in demokratski predstavniki med letnim nagovorom prvič sedeli drug poleg drugega. Za to so se odločili po tem, ko je bila v Arizoni ustreljena in resno ranjena demokratska kongresnica Gabrielle Giffords.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.