Svet
5 ogledov

ZDA nazaj na Balkan

Na Hrvaškem so se pojavila ugibanja, da za dogovorom, ki je bil na Hrvaškem spre Žurnal24 main
Morda želijo ZDA premakniti raketni ščit na Balkan, špekulira svetovalec za območje Zahodnega Balkana Šuklje. ZDA se zanimajo za Balkan predvsem v varnostnem smislu.
"V času administracije Georgea Busha Balkan ni bil med ameriškimi zunanjepolitičnimi prioritetami, z novo, demokratsko administracijo pa to spet postaja," razlaga svetovalec za območje Zahodnega Balkana Borut Šuklje vest, da so Američani posredovali pri dogovarjanju s Hrvaško. Po njegovem mnenju Balkan postaja zanimiv iz dveh razlogov: prvi razlog je Bosna in Hercegovina, z njo pa postaja zanimiva tudi njena soseščina, torej Hrvaška.

ZDA zanima varnost
"Drugi razlog je bolj špekulativne narave, vseeno pa ga ne gre zanemariti: možno je, da bi ZDA raketni ščit želele premakniti na območje Balkana," dodaja Šuklje. V obeh primerih se ZDA zanimajo za Balkan predvsem v varnostnem smislu.

MZZ ne, Pahor da
"Kolikor vem, se ZDA niso dejavno vključevale v to zadevo," nam je sporočil Boštjan Lajovic z ministrstva za zunanje zadeve (MZZ). "Dejali so, da je to bilateralna stvar." Pahor pa je za Pop TV potrdil, da je poleti v njegovi pisarni potekal " zelo intenziven dialog z ameriško diplomacijo".

Hrvaška nacionalna televizija HRT je v soboto objavila prispevek, v katerem njihova poročevalka iz Washingtona ob navajanju neuradnih virov trdi, da se je dogovor o deblokadi Hrvaške zgodil zaradi pritiska ZDA na Slovenijo.

Ob tem so objavili izjavo predstavnika za stike z javnostmi ameriškega zunanjega ministrstva Philipa Crowleyja. "Pri dogovoru smo sodelovali s pomočjo tihe diplomacije. Veseli smo, da smo pri dogovoru imeli svojo vlogo," je po dogovoru povedal Crowley.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.