Svet
4 ogledov

ZDA ne bodo več zapirale 'sovražnih bojevnikov'

Guantanamo je znan predvsem kot zapor, v katerem so se stražarji izživljali nad Žurnal24 main
ZDA so sklenile, da bo temelj za zadrževanje osumljencev v vojaškem taborišču Guantanamo na Kubi mednarodna zakonodaja.

Administracija ameriškega predsednika Baracka Obame je opustila obtožbo "sovražni bojevnik" kot temelj za zadrževanje terorističnih osumljencev v zaporu Guantanamo. Osnova za njihovo zadrževanje bo odslej mednarodna zakonodaja.

Pravosodno ministrstvo je sporočilo, da bodo v obdobju pred dokončnim zaprtjem Guantanama kot zaporniškega središča za teroristične osumljence tam zadrževali samo tiste, ki so tesno sodelovali z Al Kaido ali afganistanskimi talibani.

Predsednik Obama je januarja ukazal ustavitev vseh postopkov pred posebnimi vojaškimi sodišči Guantanama, dokler se do konca leta ne bo odločil, kaj bo storil z zaporom in kaj s sodišči.

Oboje je predmet ostrih kritik mednarodne javnosti in madež na ameriškem ugledu, ki se ga želi Obama znebiti. Manj pa je to želja republikancev in določenih ljudi v Pentagonu, ki so še naprej prepričani, da je Guantanamo največ, kar si osumljeni teroristi zaslužijo.

V Guantanamu je bilo sicer od januarja 2002 zaprtih več kot sedemsto ljudi, od katerih je bila doslej večina izpuščena na prostost. Obamova administracija se sedaj odloča, kaj storiti s preostalimi 245 ujetniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.