Svet
22 ogledov

ZDA ne upajo izivati Severne Koreje

(Foto: Ameriška vojska) Žurnal24 main
Ameriška vojska je preložila preizkus medcelinske balistične rakete, predviden za ta teden, da ne bi izzivala Severne Koreje, poročajo ameriški mediji. Po navedbah neimenovanega visokega predstavnika Pentagona je administracija sprejela "preudarno in modro" odločitev.

Preizkus balistične rakete minuteman 3 je bil načrtovan za torek v zračni bazi v Kaliforniji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Napetosti na Korejskem polotoku so se v zadnjih tednih močno zaostrile. Režim v Pjongjangu je med drugim zagrozil, da bo z jedrskim orožjem napadel ameriške cilje, tuja diplomatska predstavništva v severnokorejski prestolnici pa je opozoril, da jim ne bi mogel več zagotavljati varnosti, če bi izbruhnila vojna.

Britanski zunanji minister William Hague je danes dejal, da trenutno ni potrebe po umiku britanskih diplomatov iz Severne Koreje. Za BBC je še izjavil, da se Severna Koreja, kot kaže, ne pripravlja na vseobsežno vojno, saj ni opaziti premeščanja oboroženih sil.

Predstavniki ameriških oblasti so sporočili, da je bil raketni test načrtovan že pred časom in ni imel nobene povezave s Severno Korejo, ni pa povsem jasno, kako bi se nanj odzval mladi Kim Jong Un, ki z zadnjimi potezami očitno utrjuje svoj položaj voditelja skrivnostne države.

Komentarjev 1
  • Tupamaros 09:23 07.april 2013.

    Bebav naslov. V stilu Žurnala. Ne razume razlike med diktaturo in demokracijo. Diktatordki režimi nimajo razumevanja in odgovornosti do drugih.LPTupamaros