Svet
96 ogledov

ZDA odvrgle mater vseh bomb

bombnik MC-130 Profimedias
ZDA so na Afganistan odvrgle največjo nejedrsko bombo.

CNN poroča, da so ameriške sile bombardirale območje na vzhodu Afganistana, blizu meje s Pakistanom. Odvrgli so največjo nejedrsko bombo GBU-43, znano kot mati vseh bomb. Tiskovni predstavnik Pentagona Adam Stump je potrdil, da so to vrsto bomb tokrat prvič uporabili v boju. Odvrgel jo je bombnik tipa MC-130. 

Pentagon je potrdil, da so operacijo načrtovali več mesecev. Ob tem pa niso razkrili, ali se je načrt začel odvijati že v času administracije Baracka Obame. 

Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je dejal, da je bil tarča napada sistem tunelov in jam, ki ga uporabljajo borci Islamske države. Gre za redko poseljen, gorat predel Afganistana. Spicer je dejal, da so izvedli vse potrebno, da bi preprečili žrtve med civilnim prebivalstvom.

O razmerah na bombardiranem območju še ni uradnih poročil. BBC, ki se sklicuje na lokalne vire, navaja, da je umrlo več borcev IS, med njimi naj bi bil tudi brat enega od vodij.

Prvič so jo testirali leta 2003. Kot navaja spletna enciklopedija Wikipedia, bomba v dolžino meri nekaj več kot 9 metrov in tehta nekaj več kot 10 ton. Bomba ima moč 11 ton TNT.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 11