Svet
13 ogledov

ZDA po 13 letih objavile tajni del preiskovalnega poročila

Napad 11. septembra Reuters
Nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti James Clapper je v petek kongresu predal 28 strani preiskovalnega poročila o terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001, objavo katerega so zahtevali družinski člani 3000 žrtev napadov na New York in Washington.

Administracija Georga Busha mlajšega je na 28 strani kongresnega poročila iz leta 2002 dala oznako zaupno, domnevno zaradi zaščite virov in podobnega, dejansko pa zato, da ne kvari odnosov z z nafto bogato zaveznico Savdsko Arabijo. Zaradi tega so se razcvetele številne teorije zarote o savdski vpletenosti v napade na ZDA.

"Objavljeni dokumenti z ničemer ne spreminjajo ocene ameriške vlade, da Savdska Arabija ne kot vlada in ne njeni visoki predstavniki, niso financiral napadov na ZDA," je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest, ki dela za predsednika Baracka Obamo, ki je leta 2014 ukazal proces umika oznake zaupno z dokumentov, ki se je vlekel dve leti.

V dokumentih je nekaj preiskovalnih podrobnosti glede takšnih in drugačnih zvez med predstavniki Savdske Arabije in teroristi Al Kaide, vendar pa njihova preiskava ni privedla do ničesar. Objavo dokumentov je zahteval tudi Rijad z utemeljitvijo, da želi razčistiti zadeve in potem morebiti koga tudi kaznovati.

Nekdanji demokratski senator s Floride Bob Graham sicer meni, da dokumentacija jasno kaže s prstom na širok sistem podpore za Savdijce v ZDA, vendar tudi on ne more nikjer dokazati, da so predstavniki Savdske Arabije zavestno pomagali teroristom.

Komentarjev 1
  • moder 10:01 17.julij 2016.

    Malo propagande in peska v oči množicam, haha