Svet
50 ogledov

ZDA: polovica vseh rojstev so rasne in narodne manjšine

oče, otrok, dojenček Žurnal24 main
Novorojenčki rasnih ali narodnih manjšin prvič v zgodovini ZDA predstavljajo več kot polovico vseh rojstev, razkrivajo podatki ameriških oblasti.

Temnopolti, latinski, azijski in novorojenčki mešanih parov so v letu, ki se je končalo julija 2011, predstavljali 50,4 odstotka rojstev, piše BBC. Prvič se je torej zgodilo, da so bila rojstva belcev v manjšini. Po mnenju sociologov je padec števila rojstev pri belcih predvsem ekonomska upočasnitev oziroma gospodarska kriza.

Polovica rojstev več

Po podatkih ameriškega urada za popis prebivalstva je bilo do julija leta 2011 2,02 milijona manj kot leto starih otrok manjšinskih predstavnikov prebivalstva. V primerjavi z letom 2010 je bilo takih rojstev za 49,5 odstotka, leta 1990 pa za 37 odstotkov.

Od leta 2008 je tako število rojstev belopoltih padlo za 11,4 odstotka, med manjšinami je rojstev manj za 3,2 odstotka, je dejal Kenneth Johnson, sociolog na Univerzi v New Hampshire.

Manj belcev na delovnih mestih

Po besedah Williama Freya, vodje demografske institucije Brookings Institution, da omenjeni podatki predstavljajo pomemben izziv za ZDA v naslednjih letih. "Obstaja ostra delitev med mlado in staro populacijo," je dejal za BBC. Bo pa število rojstev manjšin vplivalo tudi na delovna mesta, ki jih bodo večinoma opravljale manjšine.

Manjšine skoraj 40 odstotkov prebivalstva

Manjšine zdaj predstavljajo 36,6 odstotka celotnega prebivalstva v ZDA. Skoraj dve tretjini prebivalstva še zmeraj predstavlja 197,5 milijona belopoltih. Več kot polovica vseh prebivalcev zveznih držav Havaji, Kalifornija, Nova Mehika, Teksas in Washington D. C. je od lani naprej pripadnikov manjšin. Vendar se bo vse skupaj po mnenju strokovnjakov umirilo, saj je že doseglo vrhunec, še piše BBC.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.