Svet
5 ogledov

ZDA preprečile atentat

Mahmud Ahmadinedžad (Foto: Reuters) Žurnal24 main
ZDA so danes sporočile, da so preprečile atentat na veleposlanika Savdske Arabije v ZDA, v katerega sta bila vpletena dva agenta iranske vlade.

Pravosodni minister Eric Holder je na novinarski konferenci sporočil, da so zaradi načrtovanja bombnega atentata na savdskega veleposlanika Adela Al Džubeirja v Washingtonu obtožili Mansorja Arbabsiarja in Holama Šakurija, dva agenta iranske vlade.

Arbabsiarja, ki je ameriški in iranski državljan, so prijeli 29. septembra na letališču Kennedy v New Yorku. Pred sodnika naj bi stopil še danes, grozi pa mu dosmrtna zaporna kazen.

Drugega, Šakurija, člana specialnih enot revolucionarne garde Qods, še niso prijeli. Te enote sumijo pripravljanja atentatov izven Irana in finančne podpore talibanov ter drugih terorističnih skupin, so sporočili s pravosodnega ministrstva.

Vse države bodo seznanili s podrobnostmi

Zaradi dogodka bodo po besedah Holderja stopili v stik z zavezniki in vsemi državami po svetu ter jih seznanili s podrobnostmi. Iz Bele hiše pa so sporočili, da je bil predsednik ZDA Barack Obama junija seznanjen z zaroto.

Tommy Vietor, tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost, je ob tem preprečitev napada označil kot pomemben uspeh ameriških varnostnih in obveščevalnih služb.

Napeti odnosi

Odnosi med ZDA in Iranom so že dolgo napeti, saj imata državi diplomatske odnose prekinjene že več kot 30 let. Prekinili so jih kmalu po tem, ko je Iran leta 1979 postal islamska republika.
Vse skupaj jih je še zaostrilo. Iran je zavrnil vse obtožbe ZDA. "Iran zanika vse obtožbe ZDA, da bi vnaprej pripravljali atentat na savdskega veleposlanika," je poročala Press TV brez navedbe vira.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.