Svet
20 ogledov

ZDA razkrile svoj jedrski arzenal

Ob padcu berlinskega zidu so ZDA imele na zalogi še 22.217 jedrskih konic. (Foto Žurnal24 main
ZDA imajo trenutno na zalogi prek pet tisoč jedrskih konic, kar pa je skoraj zanemarljivo v primerjavi z ameriškim arzenalom na vrhuncu hladne vojne.

Pentagon je sporočil, da so ZDA konec lanskega septembra imele na zalogi 5.113 jedrskih konic. To število vključuje konice, ki jih je možno v trenutku uporabiti, tiste, ki so v aktivni rezervi, in tiste, ki so v neaktivnem hranjenju. Številka pa ne vključuje več tisoč konic, ki so jih že "upokojili" in čakajo na razgradnjo.

Kljub veliki številki še vedno dejavnih jedrskih konic pa ta malce zbledi ob podatku, da so ZDA na vrhuncu hladne vojne leta 1967 imele na zalogi kar 31.225 jedrskih konic.

Predstavnik Pentagona pa je ob predstavitvi domačih številk zavrnil pobudo, naj poda oceno, koliko tovrstnega orožja ima na zalogi Rusija, ter vnovič pozval Kitajsko k večji preglednosti njihovega jedrskega programa.

Pritisk na drugi
Z razkritjem, ki sovpada s konferenco o pogodbi o neširjenju jedrskega orožja, ZDA po mnenju analitikov želijo pokazati, da zmanjšujejo svoj arzenal, hkrati pa želijo prepričati druge države, naj podprejo strožji svetovni režim neširjenja jedrskega orožja.

Te številke so bile v preteklosti sicer iz strateških razlogov tajne, vendar analitiki opozarjajo, da bi razkritje, da imajo ZDA še 20 let po koncu hladne vojne v pripravljenosti na tisoče jedrskih konic, lahko imelo na druge države ravno nasproten učinek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.