Svet
19 ogledov

ZDA rešitev novinarja ni bila v interesu

Foley EPA
Mama novinarja, ki so ga objavili pripadniki Islamske države, razkrila, da jim je ameriška vlada prepovedala pogajanja s sinovimi ugrabitelji.

Diane Foley je v intervjuju za CNN razkrila, da je ogorčena in da jo je sram zaradi načina, kako so se Združene države Amerike spopadle z ugrabitvijo in usmrtitvijo njenega sina.

40-letnega Jamesa Foleyja so sunitski skrajneži Islamske države usmrtili konec avgusta. 

"Mislim, da so jim bili naši poskusi reševanja Jima v nadlego. Ni se zdelo, da bi bila rešitev del ameriškega strateškega interesa," je povedala Foleyjeva.  Uradniki naj bi celo namignili, da bi družino lahko tožili, če bi se s skrajneži poskusili dogovoriti za odkupnino, saj naj bi bilo to nelegalno.

Ni jim bil prioriteta

"Jim je bil ubit na najbolj grozovit način. Žrtvovan je bol zaradi pomanjkanja koordinacije, pomanjkanja komunikacije in pomanjkanja prioritet,“ je prepričana. Dejala je, da so jim rekli, naj se nikar ne komunicirajo z mediji ter da vlada nima niti najmanjšega namena zamenjevati ujetnikov ali vojaško posredovati na območju.

Ameriške oblasti so sicer priznale, da jim je poskus reševanja Foleyja in ostalih zajetih Američanov spodletel zaradi napačne lokacije.


Komentarjev 1
  • Lavdan 07:27 13.september 2014.

    Uboga nepismena duša novinarska. Ali vidiš kakšno razliko med tem, da te objavijo ali obglavijo. Vsaj preberi kar napišeš.