Svet
4819 ogledov

ZDA s klofuto Vučiću

Aleksandar Vučić Epa Aleksandar Vučić.
Odločitev je srbskemu predsedniku danes sporočil ameriški veleposlanik.

Christopher Hill, veleposlanik ZDA v Beogradu, je na današnjem srečanju srbskega predsednika Aleksandra Vučića seznanil, da bodo ZDA odobrile prodajo protitankovskih raket javelin Kosovu, za kar je prosila Priština, so sporočili iz predsednikovega urada. 

Hill mu je tudi povedal, da bo State Department zahtevo Prištine posredoval ameriškemu kongresu, s tem pa bodo začeli uradni postopek. Vučić je dejal, da je ta informacija veliko razočaranje za Srbijo, ki pa si bo vendarle skupaj z ZDA prizadevala za ohranitev odnosov med državama.

Izpostavil je, da je za Beograd najbolj pomembna ohranitev miru v regiji ter da bo Srbija še naprej ravnala odgovorno in prispevala k stabilnosti na Balkanu.

Z veleposlanikom sta govorila tudi o gospodarskega sodelovanju, aktualnem geopolitičnem dogajanju, mednarodnem položaju Srbije, razmerah na Kosovu ter nadaljevanju dialoga Beograda in Prištine, so še sporočili iz urada srbskega predsednika.

Kosovo je decembra lani obrambni proračun povečalo za 40 milijonov evrov na skupno več kot 200 milijonov evrov. Ni pa opredelilo, za kaj bodo namenili dodatna sredstva, poroča portal Balkaninsight.

Portal je še spomnil, da je julija lani kosovski premier Albin Kurti objavil fotografije, na katerih je bil pred turškim brezpilotnim letalnikom bayraktar, ki ga je Kosovo po njegovih besedah kupilo od Turčije. Pri tem ni navedel, koliko so jih kupili. Dejal je, da je Kosovo v dveh letih njegovega mandata povečalo število vojakov za 80 odstotkov, vojaški proračun pa za sto odstotkov.

Protesti v Beogradu Srbija Svet Množični protesti, vodja opozicije na robu solz, ni mogla hoditi

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
 • Idioti 11:22 12.januar 2024.

  Zapečatili so usodo Srbije za vedno ! Nikoli več , tudi z vojno ne bodo mogli osvoboditi Kosova. Majo premal tankov , Šipci pa preveč raket ! Sam norci bodo še zmeraj sanjali o svojem Kosovu, skupaj s Debeloustim prasetom !

 • Avatar Pantani2
  Pantani2 06:45 12.januar 2024.

  USA spet drek mešajo!!!

 • Avatar jezeran
  jezeran 05:53 12.januar 2024.

  Šiptarji/kosovarji so kot podgane, se jih ne da iztrebit. Tudi v Sloveniji jih je vse več