Svet
13 ogledov

ZDA s pravno podlago za usmrtitve

Ameriška zastava na Beli hiši Reuters
Ameriška televizija NBC je objavila dokument pravosodnega ministrstva, ki daje pravno podlago za izvensodne usmrtitve terorističnih osumljencev po vsem svetu.

V času sedanjega predsednika ZDA Baracka Obame so postali priljubljena metoda v vojni proti terorizmu napadi z brezpilotnimi letali, katerih žrtve so večkrat tudi ameriški državljani.

Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) je razkriti dokument označila kot zelo pretresljiv in dodala, da je težko verjeti, da se lahko kaj takšnega spiše v demokratični državi, kjer velja delitev med vejami oblasti. Dokument namreč sodni veji oblasti zanika vsa pooblastila.

Ni v nasprotju z ustavo

Pravosodno ministrstvo v dokumentu med drugim trdi, da pobijanje terorističnih osumljencev, četudi gre za ameriške državljane, ni v nasprotju s četrtim amandmajem k ustavi. Ta Američane ščiti pred neutemeljenimi preiskavami in zaplembami ter s tem tudi pred poboji.

Ministrstvo meni, da se sme Američane pobijati brez ustreznih pravosodnih postopkov, če se verjame, da gre za vodilne pripadnike Al Kaide ali z njo povezanih terorističnih skupin. Sodišča menda pri tem nimajo besede, saj so zadeve zunanje politike in nacionalne varnosti le redko predmet sodne presoje.

Državljane je dovoljeno pobijati, če predstavljajo neposredno nevarnost nasilnega napada na Američane in če bi se z zamudami pri ukrepanju ta nevarnost povečala na nesprejemljivo raven.

Šli čez mejo

A po mnenju kritikov je pravosodno ministrstvo s tem, ko je razširilo definicijo neposredne grožnje oz. nevarnosti, prestopilo vse meje.

Dokument namreč pravi, da uradnikom za izdajo ukaza za usmrtitev sploh ni treba vedeti, ali res obstaja kakšen konkreten načrt za napad. Dovolj naj bi bilo že to, da osumljeni terorist spada med vodilne pri Al Kaidi ali z njo povezanih skupinah, na podlagi česar se sklepa, da je nepopravljiv in bo napade prej ali slej pripravil.

Kaj boljši od Busha?

ZDA so leta 2011 v Jemnu z brezpilotnim letalom usmrtile ameriška državljana Anvarja al Avlakija in Samirja Khana, ki naj bi bila vpletena v pripravo napadov na ameriške cilje. Obamova administracija trdi, da za tovrstne poboje obstajajo ustrezni postopki in pravne podlage ter državljane poziva, naj ji glede tega zaupajo.

Ime avtorja dokumenta pravosodnega ministrstva za zdaj še ni znano. Vrstijo pa se že primerjave z zloglasnimi definicijami mučenja in upravičevanjem spornih metod zasliševanja za teroristične osumljence v času predsednika Georgea Busha mlajšega.

Komentarjev 1
  • feferon 14:10 06.februar 2013.

    Se pravi, če komentiram Musomellija,da naj se briga zase, potem to pri paranoičnih Američanih pomeni, da sem na listi za odstrel? Je.bem ti tako demokracijo in svobodo govora.