Svet
25 ogledov

ZDA se bojijo povračilnih ukrepov

Napad 11. septembra Reuters
Ameriški senat je objavil povzetek poročila o mučenju ljudi, osumljenih terorizma. ZDA se bojijo povračilnih ukrepov, zato so okrepili varnostne ukrepe. Najpomembnejša ugotovitev je, da mučenje ni delovalo.

Odbor za obveščevalne zadeve ameriškega senata je objavil poročilo o posebnih zasliševalskih metodah terorističnih osumljencev v času vojne proti terorizmu. Poročilo zajema uvodna leta vojne proti terorizmu po napadih na ZDA 11. septembra 2001. Ostro obsoja posebne zasliševalske metode, ki so bile zgrešene in so pogosto prinesle izmišljene in lažne informacije.

Senatni preiskovalci so ugotovili, da so terorističnim osumljencem v tajnih zaporih Cie po svetu povzročali bolečine in trpljenje mimo zakonitih meja. Med posebne metode spadajo preprečevanje spanca, zapiranje v kletke ali samice za dolgo časa, pretepanje, grožnje s smrtjo osumljencem in družinam ter tudi simulirano utapljanje.

Predsednica senatnega odbora Dianne Feinstein je dejala, da so v zaporih Cie ujetnike mučili v vsakem pomenu te besede. Organizatorja napadov na ZDA Kalida Šejka Mohameda so kar 183-krat simulirano utapljali, nakar je priznal vse, kar so hoteli, samo da se mučenje neha. Med drugim je potrdil neobstoječo teroristično celico v Montani in še kaj. 

Metode niso delovale

Pregledali so šest milijonov dokumentov, a preiskovalci niso našli niti enega samega primera, ko bi informacije, pridobljene z mučenje, preprečile teroristični napad. Nekdanji podpredsednik ZDA Dick Cheney še vedno trdi, da ne bi ravnal nič drugače, saj po omenjenem napadu ni bilo nobenega napada v ZDA. Nekdanji direktor Cie George Tenet pa je dejal, da so od zaslišanih dobili informacije, s katerimi so lahko ujeli ali odstranili številne voditelje al Kaide. 

"To se ne bo več ponovilo"

Predsednik ZDA Barack Obama je dejal, da se je država po napadu znašla v težkem položaju, ker je želela zaščtiti ljudi pred novimi napadi. Veliko stvari naj bi naredili prav, nekaj postopkov pa je bilo v nasprotju z vrednotami. "Najbolj učinkovito orodje za zaščito je zvestoba idealom doma in na tujem," je sporočil Obama in dodal, da senatno poročilo dokumentira zaskrbljujoče posebne zasliševalske metode in utrjuje njegovo prepričanje, da to ni v skladu z vrednotami ZDA in ni pomagalo pri obrambi nacionalnih interesov. "Te metode so povzročile bistveno škodo ameriškemu ugledu v svetu in otežile delo z zavezniki in partnerji. Zato bom zagotovil, da se to ne ponovi več," je sporočil Obama in zagotovil, da se bo boj proti teroristom nadaljeval, vendar v skladu z ameriškimi ideali."

Strah pred povračilnimi ukrepi 

ZDA so pred objavo poročila poostrile varnost na vseh svojih veleposlaništvih. Bojijo se namreč povračilnih ukrepov. Republikanci so objavo poročila označili za "neodgovorno in nepremišljeno“. "Skrbi nas, da bo ta objava ogrozila življenja Američanov po svetu, ogrozila odnose s tujino, morebiti sprožila nasilje, ustvarila politične težave za naše zaveznike in postala sredstvo, ki ga bodo naši sovražniki uporabili za rekrutiranje,“ sta izpostavila senatorja Marco Rubio in Jim Risch.  

Komentarjev 1
  • maresem 07:56 10.december 2014.

    Prej bi mislili na to, budale hamburgerske.