Svet
16 ogledov

ZDA se iz Iraka umikajo po načrtih

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ameriški predsednik Barack Obama je napovedal, da bo po 31. avgustu letos v Iraku ostalo le še okoli 50 tisoč vojakov.

Obama je zatrdil, da bo izpolnil obljubo z začetka svojega mandata, da bo vojno v Iraku pripeljal do "odgovornega konca". Kot je dejal, so že zaprli oziroma Iračanom predali na stotine vojaških baz in na milijone kosov vojaške opreme. "Od začetka mandata pa do konca meseca avgusta bomo iz Iraka vrnili več kot 90 tisoč vojakov," je poudaril.

Ameriška vojska naj bi se iz Iraka dokončno umaknila do konca prihodnjega leta, do takrat pa bo njihova naloga le še podpora in urjenje iraških varnostnih sil in ne več izvajanje bojnih operacij.

Obama je vojni v Iraku nasprotoval od samega začetka, ko še niti ni bil član ameriškega zveznega senata. Nasprotovanje vojni mu je leta 2008 tudi močno pomagalo v tekmi za predsedniško nominacijo demokratske stranke in kasneje pri zmagi na predsedniških volitvah proti republikancu Johnu McCainu. Obama je med kampanjo obljubljal, da bo vojno v Iraku končal hitro, a odgovorno glede na stanje na terenu.

Obama je sicer v govoru na konvenciji invalidnih veteranov v Atlanti dejal, da je bila vojna proti Iraku napaka. Kot je poudaril, so teroristi Al Kaide napad na ZDA 11. septembra 2001 načrtovali v Afganistanu, kjer so imeli svoje glavne baze. Zato se je tudi odločil, da glavno pozornost v vojni proti terorizmu vrne v Afganistan, kamor je decembra lani napotil dodatnih 30 tisoč ameriških vojakov.

Vodja republikanskih senatorjev Mitch McConnell iz Kentuckyja je ob Obamovem govoru nasprotno poudaril, da je za uspeh v Iraku zaslužna politika predsednika Georgea Busha, še posebej odločitev iz leta 2007 o povečanju števila vojakov. McConnell je opozoril, da je Obama skupaj z večino demokratov tej odločitvi nasprotoval.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.