Svet
10 ogledov

ZDA se pripravljajo na najhujši orkan

Orkan Irene Reuters
Orkan Irene se približuje New Yorku, kjer so že razglasili izredne razmere. Obama poziva Američane naj upoštevajo navodila za evakuacijo.

"Vse kaže, da bomo priča zgodovinskemu orkanu," je med počitnikovanjem na otoku na otoku ob obali Massachusettsa povedal predsednik ZDA Barack Obama.

Državljane je pozval, da se na orkan dobro pripravijo. "Tisti, ki ste na območjih skozi katera bo potoval, začnite izvajati preventivne ukrepe. Ne čakajte in ne odlašajte. Vsi upamo na najboljše, a smo pripravljeni na najhujše. Nevihto moramo vzeti resno. V kolikor boste dobili navodila za evakuacijo, se jih prosim držite," je opozoril svoje državljane.

Orkan Irene, ki še vedno dobiva na moči je že skoraj pri vzhodni obali ZDA. Če bo ubral napovedano pot lahko prizadene 65 milijonov ljudi. Prečkal naj bi ena izmed najbolj naseljenih mest v ZDA, kot so Washington, Baltimore, Philadelphia, New York in Boston.

V New Yorku izredne razmere

Oblasti v New Yorku so razglasile izredne razmere, prebivalci pa zapuščajo svoje domove. Pričakovati je, da bodo celoten javni promet zaprli. V mestu sicer živi okoli 8,4 milijona ljudi. Prav zato župan Michael Bloomberg ljudi poziva, naj čim prej odidejo ter da v nasprotnem primeru lahko ob prihodu Irene pričakujejo bistveno težjo organizacijo odhoda.
Minule dni se je orkan med potovanjem po Atlantiku že razvil v neurje tretje stopnje. Opustošenje je bilo tudi po bahamskih otokih, najhujše po manjših otokih. Na jugu bahamskega otočja je uničenih ali hudo poškodovanih okoli 90 odstotkov domov.

Jutri zjutraj naj bi se orkan približal rtu Hatteras v zvezni državi Severna Karolina. Od tam naj bi nadaljeval pot čez morje proti severu proti zvezni državi New York.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.