Svet
16 ogledov

ZDA še vedno brez opravičila

Prižiganje lampijonov v spomin na tisoče žrtev atomskega napada. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Japonci, ki so preživeli napade na Hirošimo in Nagasaki, so pozdravili odločitev ZDA, da ob 65-letnici napadov prvič v zgodovini na slovesnost napoti svojo delegacijo.

Ameriški ambasador v ZDA John Roos bo v petek položil spominski venec v Hirošimi; zbranih pa ne bo nagovoril. Kot je znano, ZDA nikoli niso podale uradnega opravičila za jedrske napade na omenjeni mesti. "Najbolje, kar bi lahko danes storili, je, da bi se opravičili. Vendar dvomim, da se bo to zgodilo," je pred obletnico povedal Terumi Tanaka, generalni sekretar združenja preživelih. Kot 13-letni deček je preživel atomski napad.

Odločitev Združenih držav, da na slovesnost pošljejo svojo delegacijo, je Tanaka vendarle ocenil za pozitiven premik. "Pozdravljamo odločitev, čeprav nam je težko, ker do današnjega dne ni bilo opravičila. Ne iščemo odškodnine, želeli bi le, da bi se Amerika opravičila in se pri tem tudi odpovedala svoji jedrski oborožitvi," je dodal Tanaka.

Ena izmed najtemnejših plati zgodovine
Ameriška vojska je 6. avgusta odvrgla prvo atomsko bombo v zgodovini, in sicer na industrijsko mesto Hirošimo. Umrlo je 140 tisoč ljudi. Drugo bombo so odvrgli tri dni kasneje na Nagasaki. Umrlo je 80 tisoč ljudi. Japonska je kapitulirala 15. avgusta 1945, s čimer je bila končana druga svetovna vojna.

Raziskave v ZDA kažejo, da še danes večina Američanov meni, da sta bila oba napada upravičena.

Na letošnji slovesnosti ob 65-letnici bodo navzoči tudi predstavniki Francije in Velike Britanije, ameriških zaveznikov v drugi vojni, kot tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.