Svet
21 ogledov

ZDA skrbi še kačji strup

Žurnal24 main
Odziv. Iztok Prezelj: Države vohunijo druge za drugimi – tega ne počnejo le tiste, ki so neodgovorne in neumne.
 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

“Vsaka razvita država po 11. septembru poskuša identificirati, kaj je tako imenovana kritična infrastruktura – to je vse, česar nedelovanje lahko povzroči krizo in ogrozi delovanje družbe. Novo pa je dejstvo, da so Američani pred dvema letoma začeli tovrstno infrastrukturo identificirati po svetu,” se je na najnovejšo depešo, objavljeno na WikiLeaksu, odzval strokovnjak za terorizem s fakultete za družbene vede (FDV) Iztok Prezelj.

Iz depeše je razvidno, da so ameriška veleposlaništva na seznam za ZDA najpomembnejših objektov – poleg rudnikov, tovarn z orožjem, plinovodov in satelitskih komunikacijskih točk – uvrstile številne tovarne za izdelavo zdravil in celo tovarno za izdelavo kačjega protistrupa v Avstraliji.

Z boleznimi se služi
“Farmacevtska industrija je izjemno pomembna za ameriški gospodarski interes. Imeli smo svetovno zdravstveno krizo z nalezljivimi boleznimi, ki je opozorila, da je mogoče z boleznimi in razglasitvijo epidemij zaslužiti,” je spomnil Prezelj. Meni, da je objava depeše škodljiva le do neke mere: “Če bi teroristi do tega prišli, in zdaj lahko pridejo, bi to lahko porabili za tarče; in vendar imajo teroristi mnogo drugih možnosti, da dobijo prav te podatke na spletu.” Če se država, kot so ZDA, toliko razkrije, je pričakovati, da se druge države sploh ne bodo odzvale; v mednarodnih odnosih pa bo več realizma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.