Svet
12 ogledov

"ZDA so morale udariti"

Ameriški vojaki v Afganistanu Reuters
ZDA so takrat preprosto morale po nekom udariti, pravi Iztok Prezelj ob deseti obletnici invazije na Afganistan, kjer je danes tudi kontingent slovenskih vojakov. Mednarodna javnost je trenutno brez pravega izhoda, karkoli bo sledilo, bo krvavo, pa ga dopolnjuje Klemen Grošelj.

7. oktobra 2001, manj kot mesec dni po terorističnem napadu Al Kaide na ZDA, je administracija takratnega ameriškega predsednika Georgea W. Busha udarila po talibanskem režimu v Afganistanu, ki je nudil zatočišče teroristični mreži pod vodstvom Osame bin Ladna.

V operacijo Trajna svoboda se je vključilo tudi zavezništvo držav članic Nata, ki so hitro porazile talibanski režim in v nadaljevanju na mesto predsednika države ustoličile Hamida Karzaja iz do takrat opozicijskega Severnega zavezništva.

Čeprav so dosegli nekatere osnovne cilje, kot je padec režima, pa zavezniki z ZDA na čelu do danes niso uspeli zlomiti talibanov, niti jih privabiti v demokratični proces v državi. Še več, talibani so močnejši kot kdajkoli, žrtev med zahodnimi vojaki pa je iz meseca v mesec več. Sprva obljubljeni datum o umiku zaveznikov iz države, ko se bo stanje umirilo, pa se je odmaknil v leto 2014. A to so zelo optimistične napovedi.

V vsakem primeru bo krvavo

Zavezniki nimajo izhodne strategije in ne vedo, kaj storiti, pravi obramboslovec Klemen Grošelj. Iniciativo so prevzeli talibani, vojna pa finančno zelo izčrpava ZDA in zaveznice. Karkoli bo sledilo po morebitnem umiku, bo umazano in krvavo, saj Karzaj ne more obstati na oblasti, je prepričan. Talibani so s svojimi asimetričnimi oblikami bojevanja, ki vključujejo atentate Karzajevih ljudi, zelo uspešni, dopolnjuje profesor Iztok Prezelj, strokovnjak za varnostna vprašanja s FDV, ki dodaja, da ZDA žanjejo rezultate svoje politike, ko so v 80. letih pomagale uriti in opremljati takratno protisovjetsko opozicijo.

Nismo pripravljeni na smrt med vojaki

Slovenija je od marca 2004 v Afganistanu sodelovala z okoli 900 pripadniki Slovenske vojske, prav prihodnji teden pa se tja odpravlja nov kontingent. Odločitev o sodelovanju Slovenije v operacijah je bila politična, opozarja Prezelj, saj je Slovenija kljub zavezništvu v Natu ohranila svojo suverenost pri takšnih odločitvah.

Naša država na smrtne žrtve med našimi vojaki še ni pripravljena, sta prepričana tako Grošelj kot Prezelj. Če se bo ta črni scenarij uresničil, bo to pomenilo velikanski pritisk na vladajoče elite za čimprejšnji umik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.