Svet
4 ogledov

"ZDA so mučile teroristične osumljence"

Teroristi so "ugrabili" gledalce predstave Boris Godunov. Žurnal24 main
Nevladna preiskava početja ZDA po terorističnih napadih 11. septembra 2001 je ugotovila, da so ZDA "nedvomno" mučile teroristične osumljence in z njimi postopale okrutno, nečloveško ter ponižujoče.

Komisijo je oblikovala washingtonska organizacija Ustavni projekt, na njeno čelo pa je postavila nekdanjega republikanskega kongresnika iz Arkansasa Aso Hutchinsona ter demokratskega kongresnika iz Oklahome Jamesa Jonesa. Ugotovitve komisije so morda toliko bolj presenetljive, ker je Hutchinson, ki danes lobira za orožarski lobi, od leta 2003 do leta 2005 sodeloval v administraciji predsednika Georgea Busha mlajšega kot podsekretar za varnost v transportu in na mejah v ministrstvu za domovinsko varnost.

"Prišli smo do obžalovanja vrednega, vendar neizogibnega sklepa, da so ZDA uporabljale metode, ki so brez dvoma mučenje," je povedal Hutchinson. Nekdanji Bushev veleposlanik pri ZN John Bolton je poročilo komisije ostro napadel kot skregano z realnostjo in odločno zanikal, da bi bile "posebne zasliševalske metode" mučenje. Vsi višji člani Busheve administracije vztrajajo pri olepšavi izraza. Nekdanji podpredsednik ZDA Dick Cheney je pred dvema letoma nazadnje povedal, da ničesar ne obžaluje in bi posebne metode ponovno uporabil.

Obenem pa jim ne upa reči mučenje, čeprav mu pravne posledice doma ne grozijo. Predsednik Barack Obama je zavrnil vse pozive, naj uvede uradno preiskavo početja administracije svojega predhodnika. To nevladno poročilo prav tako ne bo prineslo nobenih posledic, čeprav pravi, da so Američani z mučenjem brez dvoma kršili domače in mednarodno pravo. Mučili so v Guantanamu pa tudi v tajnih zaporih Cie v Romuniji in Litvi ter na Poljskem in Tajskem.

Mučneje ni prineslo nobenih koristnih informacij

Okrog 580 strani dolgo poročilo je plod dveh let zbiranja podatkov in pogovorov z obveščevalci in vojaki, ki so sodelovali pri zaslišanjih osumljenih teroristov. Preiskava je pri tem ugotovila, da te metode oziroma mučenja niso prinesla nobenih koristnih informacij za obrambo ali vodenje vojne proti terorizmu. "Te metode so ZDA v preteklosti ostro obsojale, ko so jih uporabljali drugi," pravi poročilo in dodaja, da je mučenje kršilo ameriške vrednote in zmanjšalo možnost za pomembna zavezništva po svetu.

Čeprav mučenje ni bilo nikoli izrecno dovoljeno, pa je do njega prihajalo zaradi odločitev civilnega in vojaškega vrha države. Vključno z Bushevo odločitvijo, da Ženevske konvencije za pripadnike teroristične mreže Al Kaida in talibane ne veljajo. Nekdanji obrambni minister Donald Rumsfeld je posebej odobril posebne metode proti ujetnikom v taborišču Guantanamo na Kubi. Med njimi odrekanje spanca, stresne položaje, slačenje do golega, hrup in pse. Te metode so potem vojaki uporabljali tudi v Iraku.

Poročilo sicer dodaja, da so najvišji državni uradniki, ki so dovolili mučenja, to počeli z najboljšimi nameni, da preprečijo nove teroristične napade. Vendar pa se morajo Američani soočiti z dejstvi in iz njih potegniti nauk za naprej. "Kar je v določenem času razumljivo in opravičljivo, lahko postane primer zgodovinskega obžalovanja," pravi poročilo.

Komentarjev 1
  • romank 12:58 17.april 2013.

    Iste vrste tiči vkup letijo invrana vrani ne izkljuje oči...kajne, mr. lepo zagoreli ?