Svet
7 ogledov

ZDA so si oddahnile

Gabrielle Giffords Reuters
Potem ko je predstavniški dom kongresa ponoči potrdil dogovor o zvišanju meje javnega dolga Združenih držav Amerike, je to popoldne storil še ameriški senat.

Predlog zakona, ki je tako za demokrate kot republikance postal sprejemljiv šele po dolgotrajnih in napornih pogajanjih, predvideva zvišanje meje javnega dolga ZDA in znižanje proračunskega primanjkljaja.

O predlogu je glasoval še senat, ki je potrdil predlog kompromisnega sporazuma o povišanju meje javnega dolga in znižanju proračunske porabe za skupaj okrog 2400 milijard dolarjev.

Predlog mora biti podpisan do srede zjutraj, sicer ZDA ne bi več mogle plačevati svojih tekočih obveznosti. Predsednik ZDA Barack Obama ga naj bi podpisal še danes.

Glasovala tudi ustreljena kongresnica

Že sinoči je z 269 proti 161 glasovom predlog podprl predstavniški dom kongresa. Poleg večine republikancev je predlog podprla tudi polovica demokratov. Glasovala je tudi demokratska kongresnica iz Arizone Gabrielle Giffords, ki jo je atentator na političnem zborovanju januarja v Tucsonu ustrelil v glavo.



 

Komentarjev 1
  • no-nwo 10:32 02.avgust 2011.

    Itak da je šlo gladko... Kozla se mi že od teh manipulacij s finančnimi trgi in javnim mnenjem. Sicer pa so že ne vem katertič zapored naredili še eno potezo slabo za državljane. Enako kot v ...prikaži več SLO. Niti ene poteza ni v prid državljanom. Vse kar zmorejo je da rečejo: Ne bom se ustrelil danes ampak se bom obesil jutri. In potem naslednji dan reče ne bom se obesil danes ampak zažgal jutri. (vsakič slabše in vsakič prelaganje neizbežnega)Zakaj sploh obstajajo meje dolga, če se te prelagajo!? Zdaj je vsak državljan ZDA zadolžen za okoli 75 000 dolarjev! Bravo. Kaj če bi mejo dovoljenega dolga zvišali na 10000000000000000000000000000000000 dolarjev da ne bodo ves čas prelagali meje? Ljudje, kdaj boste ugotovili da vas ta trenutek delajo za sužnje in vašim otrokom nakopavajo dolg, ki ga nikoli ne bodo odplačali?