Svet
2 ogledov

ZDA sproščajo odnos s Kubo

Žurnal24 main
Kubanci so navdušeno pozdravili proračunski paket ameriške administracije, saj ta med drugim po dolgih letih topi skrhane odnose med državama.

Ameriški predsednik bo danes podpisal 410 milijard dolarjev vreden proračunski paket za letos, ki ga je senat v torek potrdil brez glasovanja. Predstavniški dom je predlog zakona, ki financira delovanje vladnih agencij za proračunsko leto 2009, potrdil že pretekli teden.

Kubanski predsednik  Raul Castro in njegov slavnejši brat Fidel hvalita osebne lastnosti Baracka Obama, vendar hkrati menita, da en sam človek ne more preobrniti dolgoletne ameriške protikubanske politike.  © AFP

 

Potovanja in trgovanje

Zakon prinaša otoplitev odnosov s Kubo, saj bodo Američani kubanskega porekla lahko svoje sorodnike obiskali vsako leto, namesto enkrat na tri leta. Hkrati je omogočil lažjo prodajo kmetijskih pridelkov in medicinskih izdelkov Kubancem.

Na ta način bodo omilili stroge omejitve, s katerimi je administracija nekdanjega predsednika Busha še zaostrila 47-letni ameriški trgovski embargo proti komunistični trdnjavi pred njihovo obalo. Takšna politika Obamovega predhodnika, ki je izvirala še iz časov hladne vojne, naj bi bila po trditvah režima v Havani glavni krivec za dolgoletne gospodarske krče otoka.

Mešani občutki v ZDA
Medtem, ko so prebivalci Kube veseli otoplitve odnosov, je izseljenska skupnost na Floridi razdeljena na zmerneže, ki zagovarjajo izboljšanje odnosov med Washingtonom in Havano, ter konservativce, ki za vsako ceno nasprotujejo rdečemu režimu bratov Castro.

"Stik med ljudmi je prvi dejavnik sprememb v zaprtih skupnostih, kot je tista na Kubi. Prav tako imajo Kubanci pravico, da se vračajo v svojo domovino, “ je prihajajoče spremembe pozdravil vodja demokratičnega gibanja v Miamiju Ramon Saul Sanchez . In hkrati pozval ameriškega predsednika, naj povsem odpravi omejitev potovanja na ta otok.

Komentatorka protikastrovske TV-postaje v Miamiju Ninoska Perez je odločitev označila za nagrajevanje 50-letne diktature. "Odločitev nima zveze z ločenimi družinami, gre preprosto za gospodarske interese, “ meni Perezova.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.