Svet
8 ogledov

ZDA teče voda v grlo

Obama meni, da imajo muslimani enako pravico do izražanja svoje vere kot vsi dru Žurnal24 main
Ameriški predsednik Barack Obama je znova pozval k dvostranski rešitvi problema dviga meje javnega dolga in znižanja proračunskega primanjkljaja. ZDA se čas izteka.

Predsednik Barack Obama se je oglasil, potem ko je med republikanci v predstavniškem domu zavladala zmešnjava. Predsednik predstavniškega doma kongresa republikanec John Boehner sicer nadaljuje z iskanjem zadostnega števila glasov med člani svoje stranke.

Boehnerjev predlog za Obamo in demokrate ni sprejemljiv predvsem zato, ker ne zvišuje meje dolga za dovolj veliko vsoto, da se ne bi bilo treba znova podobno prepirati pred volitvami novembra 2012. Obama namreč zdaj vztraja, da se meja dolga dvigne za dovolj veliko vsoto.

Boehnerjev predlog predvideva povišanje sedanje meje dolga v višini 14.300 milijard dolarjev uvodoma za 900 milijard dolarjev, obenem pa uvaja krčenje proračunske porabe v višini 917 milijard dolarjev. Kasneje bi glasovali znova in dvignili mejo za skupaj 2.500 milijard, hkrati pa našli tudi dodatno krčenje porabe za skupaj 2.600 milijard.

Ura tiktaka

Čas za sprejem odločitve se sicer izteka. ZDA morajo mejo dolga povišati do 2. avgusta, sicer vlada ne bo sposobna poravnati vseh svojih obveznosti. Med drugim jim bo zmanjkalo denarja za pokojnine.

Obama upa, da bodo prepiri med republikanci pomenili, da bo Boehner skušal najti koalicijo med zmernimi republikanci in demokrati v predstavniškem domu za potrditev predloga v smeri, ki jo riše vodja senatne večine demokrat Harry Reid.

O njegovem predlogu, ki naenkrat dvigne mejo javnega dolga za 2.700 milijard dolarjev in za približno toliko tudi zniža proračunski primanjkljaj v 10 letih, bo senat predvidoma glasoval v nedeljo.

V katero smer se nagibajo republikanci, bi lahko bilo znano že danes, saj naj bi v predstavniškem domu glasovali o spremenjenem Boehnerjevem predlogu.

"Dvig dolga ni nov dolg"

Obama je danes skušal znova razložiti Američanom, da pri dvigu meje javnega dolga ne gre za nov dolg, ampak le za to, da si lahko izposodijo denar za porabo, ki jo je kongres že potrdil. Prav tako je ponovil svoj ponedeljkov poziv, naj Američani pritiskajo na kongresnike s pismi, elektronsko pošto, telefonskimi klici, da sprejmejo kompromis.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.