Svet
14 ogledov

ZDA ukazujejo tudi Nemčiji

Zvezi Nato polzi nadzor nad državo vedno bolj iz rok, zato želi v Afganistan pos Žurnal24 main
Ameriški obrambni minister Robert Gates je svojemu nemškemu in danskemu kolegu poslal pismo, v katerem Washington od držav zahteva, naj na jug Afganistana pošljeta več vojakov.

Po pisanju nemškega časnika Süddeutsche Zeitung je Gates pismo nemškemu obrambnemu ministru Franzu Josefu Jungu poslal pred tednom in pol, v njem pa naj bi zahteval več vojakov, helikopterjev in padalcev, skupno 3200 vojakov. Po pisanju omenjenega časnika naj bi Jung s podobno "neposrednim in ostrim" pismom že odgovoril. Jung je danes pojasnil, da je v pismu Gatesu zavrnil, da bi Nemčija v Afganistanu razširila svoj mandat. "Menim, da moramo ostati pri svojem težišču na severu," je dejal Jung in dodal, da "proces v Afganistanu ne more biti uspešen, če bomo nanj gledali samo z vojaškega vidika". Mandat nemškega parlamenta trenutno predvideva napotitev do največ 3500 vojakov na sever Afganistana.

Po navedbah Berlina naj bi podobna pisma dobile tudi druge države članice Nata, kar je potrdilo dansko obrambno ministrstvo. Po njihovih besedah so dobili Gatesovo pismo, v katerem naj bi ameriški obrambni minister pozival "specifične zaveznike", naj podprejo zahtevo po povečanju vojaških sil na jugu Afganistana. Imena posameznih držav naj v pismu ne bi bila navedena. Danska ima svoje sile nameščene v provinci Helmand na jugu države. Danski obrambni minister Soeren Gade je v preteklosti javno kritiziral druge članice zveze Nato, ker omejujejo svojo misijo na sever države, vendar poimensko držav pri tem ni omenil.

Namestitev sil zveze Nato v Afganistanu sicer že postaja kamen spotike v odnosih med ZDA in Nemčijo. Obrambni ministri zveze Nato se bodo še ta mesec sestali na srečanju v litovskem glavnem mestu Vilnius, na vrhu pa aprila v Bukarešti, kjer bodo govorili o operaciji v Afganistanu, kjer je trenutno nameščenih 42 tisoč vojakov, si pa zveza želi še dodatnih 7500 vojakov, ki naj bi jih namestili na nemirnem jugu države.

Nemčija ima trenutno v Afganistanu 3200 vojakov, ki so nastanjeni v prestolnici Kabul in na relativno mirnem severu. Slovenija ima v Afganistanu 65 vojakov; in sicer v Heratu na zahodu Afganistana in v Kabulu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.