Svet
7 ogledov

ZDA v arktičnem mrazu

Sneg v Bostonu
1/12
EPA
Boston je v zadnjih dveh tednih zasulo dva in pol metra snega, za konec tedna pa se obetajo še nove snežne padavine.

Prebivalcem severovzhoda ZDA še naprej povzročajo težave številna neurja, ki se jim je pridružil še arktični mraz. Ta bo po napovedih vremenoslovcev trajal še nekaj dni. Bostonu, ki je doslej porabil že 30 milijonov dolarjev za odstranjevanje snega, se čez konec tedna obetajo nove snežne padavine.

Boston je doslej v zadnjih dveh tednih zasulo dva in pol metra snega in v predmestjih nastajajo nove ledene gore, kamor mestne oblasti odvažaj sneg s tovornjaki. Javni promet je katastrofalen in ljudje za pot, ki ponavadi traja pol ure, potrebujejo več ur.

Sneg čistijo tudi s prisilnim delom

Oblasti so se zato poleg plačevanja nadur za odstranjevanje snega odločile tudi za prisilno delo. Na zaledenele železniške tire in ceste pošiljajo zapornike, ki imajo težko delo, saj se temperature čez noč spustijo krepko pod minus deset in več stopinj Celzija in sneg ne gre nikamor.

Malce bolje je v New Yorku, vendar tudi tam ni lahko. Ljudje se v primeru odpovedi gretja skušajo ogreti s plinskimi štedilniki, prihaja do požarov, gasilci pa ne morejo posredovati, ker so hidranti zamrznjeni. V torek se je z novimi snežnimi padavinami otoplilo, konec tedna pa je bil občutek mraza z vetrom tudi do minus 20 stopinj Celzija.

V centru za nujno pomoč ves čas zvoni

Nadure delajo tudi telefonski operaterji ne-nujne številke 311, kjer ljudje sedaj pogosto prijavljajo brezdomce na mrazu in počene vodovodne cevi. Normalni dan pomeni okoli 1200 telefonskih klicev, zadnje dni pa je povprečje 5000.

Samo v ponedeljek je bilo 1000 klicev zaradi počenih vodovodnih cevi. Pri minus 16 Celzija je voda izredno kratkotrajno sredstvo za gašenje, saj se hitro spremeni v led.

Zimo so v torek občutili tudi na jugovzhodu ZDA. Temperature so padle pod ničlo tudi na jugu v Louisiani, snežilo pa je od Tennesseeja tja do obale Atlantika. Od konca prejšnjega tedna je zaradi snega in mraza umrlo najmanj šest ljudi.

Prebivalce zahoda ZDA pestijo drugačne težave, pomanjkanje snega oziroma padavin, zato se jim spet obeta suša.

Komentarjev 1