Svet
7 ogledov

ZDA v resnih težavah

Harry Reid Reuters
Predstavniški dom ameriškega kongresa ogrozil financiranje vlade.

Predstavniški dom ameriškega kongresa je danes ameriško vlado pripeljal bližje k ohromitvi. Zakon o nadaljevanju začasnega financiranja dela vlade je namreč sprejel z dvema amandmajema, ki sta za senat in Belo hišo nesprejemljiva.

Proti zdravstveni reformi

Republikanci, ki imajo v predstavniškem domu večino, so zakon o proračunu potrdili z amandmajema, ki ustavljata zgodovinsko zdravstveno reformo Baracka Obame. Amandma, ki predvideva prestavitev uvedbe reforme na januar 2015, je bil sprejet z 231 glasovi za in 192 proti. Z 248 glasovi za in 174 proti so člani doma sprejeli tudi amandma, s katerim so ukinili davek na medicinske naprave, namenjen zagotavljanju dodatnih sredstev za zdravstvene programe.
So pa potrdili financiranje dela vlade na trenutni ravni do 15. decembra. Do takrat bi imeli člani kongresa čas oblikovati širši proračunski dogovor.

Slabo kaže ...

Vodja senatne večine, demokrat Harry Reid, je že v soboto poudaril, da bo zakon, ki bo posegal v zdravstveno reformo, propadel ob prihodu v senat, v katerem imajo večino demokrati. Senat naj bi se sestal v ponedeljek popoldne. Z vetom na kakršen koli zakon, ki bi odlašal z njegovo reformo zdravstvenega sistema, je v preteklih dneh že grozil tudi Obama.

Vse možnosti, da ameriški kongres najde kompromis pred polnočjo v ponedeljek, ko se izteče proračunsko leto, sicer še niso izčrpane. A ostra sobotna razprava ne pušča veliko možnosti za optimizem.

Če do ponedeljka zvečer ne bo dogovora o nadaljnjem financiranju dela vlade, bodo nekatere ameriške zvezne agencije prenehale delati. Britanski BBC poroča, da bo delo prekinila približno tretjina od 2,1 milijona uslužbencev, saj ni zagotovljeno, da bodo po razrešitvi problema prejeli plače za nazaj. Zaprli bi se lahko nacionalni parki in muzeji, zadržano bo izplačilo pokojnin in ugodnosti za vojne veterane, težave lahko nastajajo pri izdajanju potnih listov in vizumov.

Je pa ta zaplet uvod v še večjo politično bitko, ki to jesen čaka Washington. Kongres mora namreč do 17. oktobra povišati dovoljeno mejo javnega dolga. Če do dviga meje ne pride, ZDA ne bodo več sposobne poplačati vseh svojih obveznosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.