Svet
1420 ogledov

ZDA: Spet uvajajo strelski vod in električni stol. To je razlog!

Čakanje na usmrtitev Arhiv FDF
V Južni Karolini lahko obsojenci na smrt izbirajo med strelskim vodom in električnim stolom.

Guverner ameriške zvezne države Južne Karoline Henry McMaster je podpisal zakon, ki obsojenim na smrt daje na izbiro strelski vod ali električni stol. S tem želi po desetih letih premora zaradi težav s sredstvi za usmrtitev z injekcijo ponovno začeti izvrševati smrtne kazni.

"Družine in najbližji žrtev umorov si zaslužijo pravico, ki jo lahko sedaj zagotovimo," je v ponedeljek tvitnil McMaster. Zakon injekcijo ohranja kot primarno metodo usmrtitve, vendar državi ob pomanjkanju potrebnih kemičnih substanc omogoča usmrtitev z električnim stolom ali strelskim vodom.

Na usmrtitev v državi čakajo trije obsojenci, ki so izkoristili težave s pomanjkanjem sredstev za usmrtitev z injekcijo in si izbrali to metodo usmrtitve v skladu s starim zakonom.

Električni stol naj bi bil pripravljen na uporabo, za zdaj pa še dokončujejo vse tehnične podrobnosti glede strelskih vodov, ki so v uporabi v Mississippiju, Oklahomi in Utahu.

Južna Karolina je od leta 1996 do leta 2009 povprečno usmrtila tri osebe na leto. Nato je prišlo do težav, ker farmacevtska podjetja državam za usmrtitve niso hotele več prodajati sredstev za uspavanje in zaustavitev srca. Zadnja usmrtitev v Južni Karolini je bila maja 2011.

Pri sprejemanju novega zakona je demokratska manjšina v državnem kongresu med drugim predlagala, da bi morali usmrtitve v živo prenašati na internetu, prisostvovati pa bi ji morali člani državnega kongresa.

Nasprotniki smrtne kazni so opozarjali na primer 14-letnega temnopoltega Georga Stinneyja, ki so ga usmrtili z električnim stolom leta 1944 po obsodbi za umor dveh belih deklet. Kot je leta 2014 potrdilo sodišče, pa je bil Stinney nedolžen.

Komentarjev 2
  • kapibara1 20:48 20.maj 2021.

    Za kaj imeti še stroške z usmrtitvijo ? Zapret v ta najnižjo klet, zaklent in ključ pretopit, da ga kdo ne najde.. in na vse skupaj pozabit..

  • miho 09:08 18.maj 2021.

    Naj jim raje dajo 30+ let zapora, kot je to pri nas. Pri nas smrtna kazen ni dovoljena, pa imamo manj problemov z umori kot v ZDA, kjer imajo smrtno kazen. Iz tega se vidi, da bo treba še kje ...prikaži več drugje kaj storiti, ne le pri kaznovalni politiki.