Svet
6 ogledov

ZDA: zasliševali bodo brez mučenja

guantanamo_1809 Žurnal24 main
Ameriški predsednik Barack Obama je podpisal ukaz, ki uvaja novo skupino zasliševalcev za teroristične osumljence ter prepoveduje uporabo mučilnih metod pri zasliševanju.

Podrobnosti o novi skupini zasliševalcev z imenom "Zasliševalska skupina za ujetnike visoke vrednosti" ali s kratico HIG, bodo objavljene šele v torek (po srednjeevropskem času), vendar pa tiskovna agencija AP že poroča, da jo bo nadzoroval Svet za nacionalno varnost, torej neposredno Bela hiša. Iz obveščevalne agencije CIA, ki je bila za zasliševanje terorističnih osumljencev pristojna doslej, so neuradno izrazili veselje in olajšanje, da se bodo znebili tega vročega kostanja.

Istočasno bo tudi objavljeno tudi poročilo generalnega inšpektorja pravosodnega ministrstva o postopkih z ujetniki v času administracije Georgeja Busha. Objavo poročila je dosegla Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) s tožbo, o nekaterih podrobnostih, kot so bile grožnje s svedri in pištolami ter simulacije usmrtitev, pa sta že poročala Washington Post in New York Times.

Grožnje s smrtjo med zaslišanji so po ameriških zakonih prepovedane. Obama ne želi uradno preganjati prejšnje administracije zaradi postopkov z ujetniki, ker to prinaša s seboj številne pravne in politične težave v času, ko želi predsednik urediti druge prioritete, kot je okrevanje gospodarstva in zdravstvena reforma, vendar pa pravosodni minister Eric Holder razmišlja o preiskavi.

Ministra med branjem poročila obšla slabost
Holderju naj bi, ko je bral poročilo generalnega inšpektorja, postalo kar slabo in se nagiba k preiskavi, o čemer pa se še ni odločil. Z novo skupino za zasliševanje se Obama skuša še bolj oddaljiti od praks administracije svojega predhodnika. Do januarja 2010 namerava zapreti zloglasno taborišče za osumljene teroriste v Guantanamu na Kubi, ne glede na nasprotovanje kongresnikov, ki mu želijo onemogočiti selitev osumljencev na ameriška tla.

Zaprtje za nedoločen čas brez sojenja ostaja
Kljub vsem spremembam pa je Obama tudi razočaral svoje liberalne podpornike, ker namerava domnevno najbolj okorele teroriste zapreti za nedoločen čas brez sojenja. Gre za osebe, za katere so prepričani, da bodo nadaljevali s terorističnim poslom, soditi pa jim menda ne morejo, ker se lahko zaradi spornih metod pretekle administracije zgodi, da jim ne bodo mogli dokazati krivde. Dokazi, pridobljeni z mučenjem, namreč ne veljajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.