Svet
5718 ogledov

Na Poljskem posilil 19-letno Ukrajinko

Ukrajina Epa
Otroke brez spremstva in otroke, ločene od družin, je treba zaščititi, opozarjajo pri UNICEF-u.

Na Poljskem so aretirali moškega zaradi suma posilstva 19-letne Ukrajinke, ki je pred vojnimi grozotami ušla na Poljsko, poroča Daily Mail. Policija je moškega pridržala v četrtek, dekle naj bi k sebi zvabil z obljubami prek portala na spletu. Osumljencu za brutalni zločin grozi 12 let zapora, so sporočile temkajšnje oblasti.

Z vsakim dnem in z vse večjim številom beguncev, naraščajo skrbi po njihovi zaščiti. Tako pred trgovci z ljudmi kot pred številnimi drugimi osebami z grozljivimi namerami. S Poljske sicer prihajajo še nekatera druga pričanja o sumljivih moških, ki najstnicam ponujajo sobe ...

Uradni podatki agencije ZN kažejo, da je od začetka ruske invazije na Ukrajino, na Poljsko pobegnilo najmanj 1,6 milijona beguncev, pri tem je skupno 2,5 milijona beguncev ušlo na varno. Od tega je več kot milijon otrok.

Posebna pozornost - otroci

Pri UNICEF-u opozarjajo, da so med begunci iz Ukrajine otroci brez starševske oskrbe ali drugih svojcev, v večji nevarnosti, da se znajdejo v nasilnih ali izkoriščevalskih situacijah ali da doživijo zlorabo: "Ko se takšne otroke pošilja čez mejo, pa je tveganje še večje. V kriznih situacijah se poveča tudi tveganje trgovine z ljudmi."

UNICEF in UNHCR pozivata vse mejne države in države, na katere vpliva ta konflikt, naj otrokom brez spremstva ter otrokom, ki so bili med begom iz Ukrajine ločeni od staršev ali svojcev, dovolijo vstop na svoje ozemlje in nato takoj poskrbijo za njihovo identifikacijo in registracijo.

Začasni rejniški sistemi, ne posvojitve

Države bi morale takoj ob mejnih prehodih zagotoviti varna območja za otroke in družine ter jih povezati z nacionalnimi sistemi za zaščito otrok. Zaradi trenutnih izrednih razmer je treba nujno tudi povečati zmogljivost storitev za nujno zdravstveno oskrbo, ki naj jih zagotavljajo potrjeni zdravstveni delavci, ter drugih storitev, ki so nujno potrebne za zaščito otrok, vključno s storitvami zaščite pred nasiljem na podlagi spola, in delovanja mehanizmov za spremljanje ter ponovno združevanje družin.

Otrokom, ki so meje prečkali brez družinskih članov, nujno zaščito nudijo začasni rejniški sistemi ali drugi sistemi alternativne oskrbe znotraj državnega sistema zaščite otrok. Med izrednimi razmerami ali takoj po njih ne bi smelo prihajati do posvojitev. V takšnih razmerah bi si morali po najboljših močeh prizadevati, da se otroke, če je to le mogoče in najprimerneje zanje, ponovno združi z njihovimi družinskimi člani.

Ob tem opozarjajo, da skoraj 100.000 otrok, od katerih jih je polovica invalidov, živi v institucionalni negi in zavodih po vsej Ukrajini. Številni od teh otrok imajo še živeče sorodnike ali zakonite skrbnike.

"Prejeli smo poročila o prizadevanjih institucij, da bi otroke preselili na varno v sosednje države ali še dlje. Priznavamo sicer, da v posebnih okoliščinah humanitarna evakuacija lahko rešuje življenja, pozdravljamo pa tudi vsa prizadevanja za zagotavljanje varnosti otrok, vendar pa morajo biti takšni posebni ukrepi sprejeti le, če je to najprimerneje za otroke in če se ob tem pridobi soglasje njihovih staršev ali oseb, ki so odgovorne za zagotavljanje njihove zaščite. Družin se pod nobenim pogojem ne bi smelo ločevati zaradi preselitev ali evakuacij," pravijo pri UNICEF-u.

Varnost in zaščita 

Osebe, ki so zakonsko odgovorne za otroke v ukrajinskih institucijah, morajo po navedbah strokovnjakov z UNICEF-a zagotoviti, da se evakuacije izvedejo v skladu z navodili nacionalnih organov: "O vsakršnih premikih je treba poročati pristojnim organom v Ukrajini in sosednjih državah takoj po tem, ko otrok prečka mejo, če je to le mogoče, pa bi bilo treba otroke evakuirati skupaj z njihovimi osebnimi dokumenti in datotekami, v katerih je opisan njihov primer."

Zelenski predlog Svet "Če bi bil ti, bi razmislil o življenju svojih ljudi in sprejel ponudbo"

"UNHCR in UNICEF sta hvaležna za izkazano solidarnost držav in njihovo pripravljenost zaščititi otroke brez spremstva in otroke, ki so bili ločeni od staršev ali svojcev, prek morebitnih shem premestitve. Obenem pa ne smemo pozabiti na dejstvo, da so otroci brez spremstva in otroci, ki so bili ločeni od staršev ali svojcev, še posebej ranljivi, zato je treba kratkoročno zagotoviti, da se izpolnijo njihove takojšnje potrebe in zagotovi njihova varnost, obenem pa je treba iskati srednjeročne ter dolgoročne rešitve na podlagi tistega, kar je zanje najbolje," so sklenili. 

UNCHR in UNICEF bosta še naprej sodelovala in skupaj podpirala nacionalne organe, ki ščitijo otroke, da se tako zagotovi, da se pri odzivu v prvi vrsti upoštevata njihova varnost in zaščita.

UNICEF Slovenija zbira sredstva za pomoč otrokom in družinam v Ukrajini. Pomagate lahko:

prek https://doniraj.unicef.si/pomoc/ukrajina/

pošljite SMS s ključno besedo UNICEF10 na 1919 in darujte 10 € ali UNICEF5 in darujte 5 € za pomoč otrokom

z nakazilom na TRR SI56 0201 3025 9875 526, referenca: SI 00 41103, prejemnik: SLOVENSKA FUNDACIJA ZA UNICEF, PAVŠIČEVA 1, 1000 LJUBLJANA

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 09:02 13.marec 2022.

    Zgodbe o posameznikih brez spremstva ,ki prihajajo v tuje dežele so tarča trgovcev z belim blagom, ki organizirano prežijo na njih in tega je že veliko . Koliko bo skupno število žrtev nikoli ne bomo izvedeli . Menda je v ...prikaži večv Sloveniji vsak evidentiran ???

  • LukaMB 17:03 12.marec 2022.

    To so pa Poljaki, najbolj usmerjeni takšnim pravim vrednosti po vzoru ZDA. Najbolj ritolizniška narodnost v zgodovini človeštva in okupirani z globalisti, če mi kdo omeni Poljaka, takoj bruham, ker me spomne na gnojnico.

  • Avatar zoo
    zoo 15:31 12.marec 2022.

    Takšnega je samo za obesit!