Svet
16 ogledov

Zdaj pušča Onagava

Jedrska elektrarna Onagava. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Strah, da bi nov potres povzročil tolikšno škodo kot tisti 11. marca, se ni uresničil.

Severovzhod Japonske je včeraj stresel močan potres z magnitudo 7,4, ki pa ni povzročil tolikšne škode kot potres 11. marca, ki mu je sledil še uničujoč cunami.

V najhuje poškodovani jedrski elektrarni Fukušima nove škode do zdaj še niso odkrili, operater Tepco pa še naprej preverja, ali merilni sistemi delujejo pravilno. Po potresu so iz elektrarne za kratek čas evakuirali delavce, ki pa so se vrnili v elektrarno po tem, ko so umaknili opozorilo pred cunamijem. Nov potres po zagotovilih oblasti ni vplival na stopnjo radioaktivnosti, še naprej se trudijo ohladiti reaktorje ena, dva in tri.

Nove težave pa so nastale v elektrarni Onagava, ki ne deluje vse od velikega potresa in cunamija. Odkrili so, da voda pušča na več mestih v elektrarni. Uničena sta bila dva vira energije, kar pomeni, da se elektrarna hladi le še z enim. Za kratek čas so se ustavili vsi hladilni sistemi.

Težave z energijo
Japonska vlada je napovedala ostre ukrepe za zmanjšanje porabe električne energije v Tokiu in na severu Japonske. S tem se želijo poleti, ko je poraba največja, izogniti električnim mrkom. Od velikih industrijskih porabnikov energije pričakujejo, da bodo porabo elektrike zmanjšali kar za četrtino.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.