Svet
433 ogledov

''Zdaj se ne smemo ustaviti''

Joe Biden Profimedia
Ameriški predsednik Joe Biden zaključuje svojih prvih 100 dni svojega mandata v Ovalni pisarni v Beli hiši.

Včeraj je predsednik Joe Biden v prvem nagovoru kongresu predstavil seženj reform, ki predvidevajo med drugim tudi 4000 milijard dolarjev izdatkov za delovna mesta in družine. Med drugim je dejal, da "Amerika se spet premika naprej. In zdaj se ne smemo ustaviti," ter da so ZDA na prelomni točki v zgodovini.

Načrt za družine predvideva brezplačne vrtce za otroke med 3. in 4. letom starosti, plačana porodniški in bolniški dopust ter brezplačne skupnostne visoke šole.

V svojem govoru se je zavzel za obnovo gospodarstva in boj proti neenakosti z "največjim načrtom zaposlovanja po drugi svetovni vojni". Opozoril je, da je delavski razred zapostavljen, z njegovim načrtom pa bodo manj premožni Američani dobili priložnost.

Ocenjevanje po 100 dneh je ameriška politična tradicija, ki se je začela pri Franklinu Rooseveltu leta 1933, ko je začel uvajati ukrepe za boj proti veliki depresiji.

V svojih prvih 100 dneh je Biden napovedal zvišanje minimalne postavke za vse delavce zveznih institucij, ki se bo usklajevala z inflacijo. Uspelo mu je čez kongres spraviti 1900 milijard vreden paket pomoči za okrevanje gospodarstva po pandemiji. ZDA je vrnil k pariškemu podnebnemu sporazumu, napovedal umik vojakov iz Afganistana, ki se bo zgodil do 11. septembra. Uradno je priznal genocid nad Armenci v Otomanskem imperiju med prvo svetovno vojno, prizadeva si tudi za oživitev pogovorov glede iranskega jedrskega sporazuma.

Biden se sooča s kritikami, saj v javnost še vedno prihajajo prizori iz nevdržnih situacij na južni meji. Kljub temu se je v svojih govorih zavzel za rešitev sistemskega rasizma v ZDA.

Biden je nadgradil Trumpovo strategijo cepljenja in pospešil množično cepljenje. Tako je zdaj v ZDA precepljenih že okoli 30 odstotkov prebivalcev. Kljub temu ZDA ostaja vodilna v številu smrtnih žrtev zaradi Covid-19 v svetu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.