Svet
41 ogledov

“Zdi se, da so bombe v Siriji manjše zlo od te bede”

Begunci v Idomeni EPI
Na stotine migrantov je ujetih v Makedoniji in Grčiji. Spijo v lužah, prezebli, lačni in utrujeni razmišljajo celo, da jim je bilo v vojni Siriji bolje.

Migranti pod budnim očesom srbskih mejnih oblasti pred mejo s Srbijo obupujejo nad situacijo; jezni in zmedeni so zaradi vesti, da so Srbija, Hrvaška in Slovenija zaprle meje in tako blokirale tako imenovano balkansko ruto. Ne želijo se vrniti v Makedonijo, nadaljevanje poti v Srbijo in naprej na sever pa jim je onemogočen.

Kritično je tudi v begunskem kampu v Idomeni na grško-makedonski meji. Zaradi slabih razmer je sicer okoli 800 migrantov zapustilo migrantski center; okoli 600 ljudi, med njimi tudi številne družine, je odšlo že v četrtek, danes ponoči pa je iz centra odšlo še 200 prebežnikov. A kljub temu na meji še vedno vztraja več kot 12.500 migrantov.

Begunci v Idomeni | Avtor: EPI EPI

Bosi otroci v blatu stojijo v vrstah za hrano, zdravstveni delavci imajo polne roke dela. Obilno deževje je improvizirani sprejemni center spremenilo v eno samo lužo, temperature se gibajo okrog pet stopinj Celzija. “Otroci nam umirajo. Voda je povsod, tudi v šotorih in pod njimi. Zdi se, da so bombe v Siriji manjše zlo od te bede, v katero smo ujeti. Mi nismo živali,” je za tuje medije razmišljal 23-letni študent Ibrahim Mardini iz sirskega mesta Alep.

Situacija je izredno slaba, ena najhujših, ki smo jih doživeli,” je po poročanju tujih agencij ocenila nevladna organizacija Save the Children. Okrog 14 tisoč beguncev, od katerih je polovica žensk in otrok, so že dneve blokirani v Idomeni, na meji z Makedonijo. “Več deset otrok je hudo bolnih, stanje je kritično,” je opozoril Leigh Daynes, zdravnik organizacije Zdravniki brez meja, ki ob tem razmišlja, da zapiranje meja begunce zagotovo ne bo zaustavilo na njihovi poti v Evropo. Idomeno je včeraj obiskala namestnica ameriškega državnega sekretarja Victoria Nuland. Stanja javno ni komentirala.

Begunci v Idomeni | Avtor: EPI EPI

Grška vlada za zdaj ne načrtuje, da bi na silo izpraznila center v Idomeniju, poroča STA. Migrante na grško-makedonski meji trenutno v njihovih maternih jezikih obveščajo, da je balkanska migracijska pot dokončno zaprta. Ob tem jim svetujejo, naj se preselijo v sprejemne centre v notranjosti države.

Grške oblasti računajo, da bo na ta način večje število migrantov prostovoljno zapustilo Idomeni. Če bodo migranti vztrajali, jih bodo poskušali preseliti brez prisile. Kdaj naj bi center na grško-makedonski meji izpraznili, oblasti še ne razkrivajo.

“Gre za evropski problem!”

Zaradi pritiskov, ki jih je sprožilo zaprtje balkanske poti, poskuša Grčija namestiti na tisoče migrantov, ki so obtičali na njenem ozemlju. Kljub finančnim težavam bodo Atene ta teden zgradile sprejemne centre za tisoče ljudi, je na srečanju z evropskim komisarjem za humanitarno pomoč Hristosom Stilianidesom zatrdil grški premier Aleksis Cipras.

Cipras je na srečanju v Atenah humanitarno krizo v taboru pri kraju Idomeni na grško-makedonski meji označil za evropski problem, ki se ga je treba tako tudi lotiti. Stilianides mu je ob tem zagotovil popolno podporo in solidarnost Evropske komisije pri reševanju humanitarnih potreb beguncev v Grčiji.

Begunci v Idomeni | Avtor: EPI EPI

Begunci v Idomeni | Avtor: EPI EPI

Komentarjev 15
  • malonaokoli 16:38 15.marec 2016.

    Fantje kar domov sezidat novo hišo, nihče na tujem ne bo delal za vas in nihče vam ne bo podaril ne službe ne doma brez znanja jezika in strokovnega dela. Pa še za to boš plačan minimalno.

  • Atheist1981 21:18 11.marec 2016.

    Evropa ni hotel !

  • Avatar čavez
    čavez 16:57 11.marec 2016.

    Ves čas trdim da ta drhal ni nikoli nič delala, v Evropo prihajajo zgolj krast in pobirat socialo.kdorkoli je kdaj delal v Iraku, Libiji točno ve da so vso delovno silo najeli v zahodnih državah.