Svet
15 ogledov

Zdravila so postala luksuz

grčija evro euro Shutterstock
Grki morajo za zdravila plačevati, grozi jim izklop elektrike in propad najmočnejše industrije v državi – ladijskega prometa.

Življenje Grkov se je od začetka krize močno spremenilo. Če so jim še na začetku očitali, da imajo v primerjavi z drugimi Evropejci veliko več ugodnosti, zdaj ni več tako. Dostop do osnovnih življenjskih potrebščin, denimo zdravil, je postal privilegij najbogatejših.

Grška nacionalna organizacija za zdravstveno oskrbo, nekakšna državna zdravstvena zavarovalnica, lekarnarjem že mesece ne plačuje več, zato ti zavarovancem ne dajejo zdravil, če jih ne plačajo z gotovino. To velja tudi za najbolj bolne, kot so na primer rakavi bolniki, piše Bussines Insider.

Propad ladijske industrije in kriza turizma

Na robu propada je nekoč najbolj dobičkonosna industrija v državi – ladijski promet. Ustavljena so vsa popravila in gradnja ladij, brezposelnost pa je več kot 90-odstotna.

Nič bolj rožnate razmere niso niti v turizmu, drugi najmočnejši gospodarski panogi. Prihodnji teden bodo vsaj štiri dni stavkali vozniki turističnih avtobusov, saj jim želi vodstvo znižati plače za 50 odstotkov, čeprav so jim jih že za 20 odstotkov.

Državi grozi izklop elektrike

Začaran krog. Državni ponudnik električne energije neodvisnim proizvajalcem električne energije ne plačuje za elektriko, ki jim jo dostavljajo. Posledično ti ne plačujejo svojega dobavitelja zemeljskega plina, državne Depe, ki pa nima denarja, da bi poplačala ruski Gazprom. Rok imajo do 22. junija, v nasprotnem primeru bodo Rusi ustavili dobavo zemeljskega plina, država pa bo ob tretjino električne energije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.