Svet
3125 ogledov

Zdravili so ga tudi s pomočjo celic splavljenega fetusa

Donald Trump ob vrnitvi v Belo hišo Epa
Ameriškega predsednika naj bi zdravili tudi z zdravilom, ki še ni odobreno, razvijajo ga iz matičnih celic splavljenih zarodkov. Trump je objavil video nagovor, v katerem je izpostavil, da bo zdravilo kmalu brezplačno na voljo Američanom, pri čemer je izpostavil predvsem starejše.

Kot piše Guardian, je del zdravil, ki jih je dobival z novim koronavirusom okuženi ameriški predsednik Donald Trump, razvit iz matičnih celic abortiranega zarodka. Zdravilo je koktejl monoklonskih protiteles, ki jih je razvil Regeneron, Trump je prejel infuzijo osmih gramov, samo zdravilo pa na trgu še ni odobreno. 

Trumpova republikanska stranka sicer še naprej ostro nasprotuje raziskovanju embrionalnih matičnih celic in poziva k prepovedi financiranja tovrstnih raziskav. 

Trump je omejil ta raziskovanja že v lanskem letu, ko je njegova administracija zaustavila financiranje znanstvenikov, ki razvijajo te študije. "Ustavili smo financiranje raziskovanja fetalnega tkiva. Zavzemammo stališče pred tistimi, ki lobirajo za pravico do splava kot še nikoli doslej," je takrat poudaril ameriški predsednik. 

Razvoj koktejla, ki ga je prejel Trump, je pred tem podprla Barda, Uprava za napredne biomedicinske raziskave in razvoj znotraj ministrstva za zdravje ZDA. Javnosti ni dostopen, doslej je testiran le na 275 ljudeh. 

Podjetji Regeneron in Eli Lilly sta po zdravljenju Trumpa z njunimi zdravili zaprosili zvezno Upravo za hrano in zdravila (FDA) za dovoljenje za izredno uporabo njunih zdravil za covid-19.

Ameriški predsedndik je pred tem komentiral, da je bila njegova okužba s koronavirusom božji blagoslov, a univerzitetna revija MIT Technology Review opozarja na dejstvo, da je ta blagoslov prišel tudi v obliki raziskav na celicah človeških zarodkov.

Donald Trump ob vrnitvi v Belo hišo | Avtor: Epa Epa

Trumpov zdravnik pravi 

Trump je sicer končal zdravljenje po okužbi z novim koronavirusom in se ta konec tedna že lahko vrne v javno življenje, je medtem včeraj sporočil njegov zdravnik Sean Conley. Trump je kasneje sporočil, da se bo danes verjetno znova testiral na novi koronavirus ter da upa, da bo konec tedna že imel predvolilna zborovanja, je poročala STA.

Trump je pred tem poudaril, da ni kužen ter da se počuti dovolj dobro, da lahko nadaljuje s predvolilnimi zborovanji. Kasneje je sporočil, da se bo danes verjetno znova testiral. V telefonskem pogovoru za televizijo Fox News je izrazil upanje, da bo v soboto imel predvolilno zborovanje na Floridi, v nedeljo pa v Pensilvaniji.

Kljub zagotovilom zdravnika, da Trump nima več simptomov covida-19, je moral 20-minutni pogovor za Fox News dvakrat prekiniti zaradi težav z glasom in kašljanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Donald Trump Pred volitvami Svet Trump iztiril: Zahteva aretacijo Bidna

Trump: Neverjetno je

Trump je medtem na Twitterju objavil videonagovor, povedal je, da je bil sprejet v bolnišnico kot zelo bolan, vzel je zdravilo, ki je "neverjetno", lahko bi odšel že naslednji dan domov. 

Dodal je, da bosta to in še eno podobno zdravilo na voljo, ko bodo pridobljena vsa dovoljenja zanju, za kar naj bi sicer v normalnih okoliščinah potrebovali tri ali štiri leta, zdaj pa bo to vprašanje časa, je poudaril Trump. 

"To je zaradi mene. Skrbimo za naše starejše. Rečejo vam, da ste ranljivi, a vi niste ranljivi. Glede te dotične stvari ste, tako kot jaz. A želim si, da bi dobili enako oskrbo, kot sem jo dobil jaz." 

Rekel je, da naj bi bilo zdravilo brezplačno in kmalu na voljo. Zaradi njega. 

V začetku nagovora je izpostavil, da se svet sooča z grozljivo boleznijo in pri tem še enkrat okrivil Kitajsko. "Za to bodo plačali." 2

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • popokatopetl 16:54 13.oktober 2020.

    Trumpovo okužbo so si izmislili v njegovem predvolilnem štabu

  • stilist 17:31 09.oktober 2020.

    Vsi politiki so dvoličneži!

  • ode 17:23 09.oktober 2020.

    Pil je tudi mensrualni sekret svoje mame, shranjen v tekočem dušiku, kar je dokazano najboljše zdravilo za dvig odpornosti.