Svet
16 ogledov

Že 20 žrtev Parade ljubezni

1/26
Žurnal24 main
Po zadnjih podatkih je na sobotni Paradi ljubezni v Duisburgu umrlo 20 ljudi, več petsto je bilo ranjenih. Nemško tožilstvo preiskuje možnosti vložitve obtožnice zaradi uboja iz malomarnosti.

Število smrtnih žrtev sobotne tragedije se je pred nekaj urami povzpelo na 20. Za posledicami poškodb je namreč v bolnišnici umrla 21-letna Nemka. Po podatkih policije je bilo poškodovanih 511 ljudi.

Prizorišče za največ 250.000 ljudi
Interni dokumenti prirediteljev dogodka, ki jih je na svoji spletni strani objavil nemški Spiegel, kažejo, da je bila nekdanja železniška postaja kot prizorišče parade odobrena le za največ 250.000 udeležencev. Poleg tega naj bi dokument, ki so ga izdale mestne oblasti v Duisburgu, nakazoval, da so bili prireditelji izvzeti iz standardnih pravil o minimalni širini in številu zasilnih izhodov ter glede požarne obrambe.

Uboj iz malomarnosti
Državno tožilstvo v Duisburgu nadaljuje preiskavo okoliščin, preučuje izjave prič in analizira dokumentacijo, povezano s Parado ljubezni. Tiskovni predstavnik tožilstva Rolf Haferkamp je povedal, da ni izključena niti možnost uboja iz malomarnosti, ki je zaenkrat uperjena proti neznanim osebam.

Svojci žrtev napadli župana
Župan Duisburga Adolf Sauerland je sporočil, da bo mesto pripravilo žalno slovesnost za žrtvami parade ter odprlo žalno knjigo. V luči ostrih kritik je zatrdil, da se vprašanju morebitne osebne odgovornosti za nesrečo ne bo izmikal.

Župana so sicer v nedeljo fizično napadli žalujoči, ki so v soboto izgubili svoje bližnje. Kot piše časnik Bild, je bil izžvižgan, ozmerjan, nek moški pa je vanj vrgel blato, tako da so morali posredovati županovi varnostniki.

Zabava se je prelevila v pekel
Približno 1,4 milijona udeležencev je šlo na festival Love Parade, ker so želeli plesati in se zabavati. Številni so namesto tega občutili pravi pekel na zemlji. Več sto ljudi je bilo poteptanih; nekateri do smrti.

Nemčija žaluje za mrtvimi: več v galeriji.

Nosečnica želela še zadnjo zabavo
Ena izmed poškodovanih udeležencev parade je tudi 17-letna Christin Bloch iz Dortmunda. Na parado jo bodo še nekaj časa spominjale številne modrice in bolečine. Za srečen konec se lahko zahvali reševalcem, ki so jo v zadnjem hipu izvlekli iz "območja smrti". Kot je povedala ze nemški časnik Bild, se je na parado odpravila s prijateljico. Na poti sta srečali noseče dekle, ki jima je reklo: "Vesela sem, da lahko pred porodom še enkrat 'praznujem'."

V video zavihku si lahko ogledate posnetek enega izmed udeležencev festivala Love Parade.

Ležala pod trupli
Veselje in smeh so že čez nekaj minut zamenjale solze. V nekaj urah so solze nadomestile travme, ki bodo dekleta spremljale še dolgo. Christin opisuje vsesplošno paniko: "Nenadoma smo se znašli v gneči. Fantje so nas želeli zaščititi. Prijeli so nas za roke in sklenili krog, a to ni pomagalo. Bili smo stisnjeni. Nekdo je padel na moj vrat in potem sem omedlela. Ko sem se zavedela, so me poskušali izvleči iz množice. Na mojih nogah sta ležali dve trupli."

Na Christinino vprašanje, ali je med mrtvimi tudi noseče dekle, policisti za zdaj ne odgovarjajo. Povedali so le, da je med mrtvimi enajst žensk in osem moških. Najmlajša žrtev je bila stara 18, najstarejša pa 38 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.