Svet
33 ogledov

Že danes mir na vzhodu Ukrajine

Ukrajinski vojak EPA
Sporazum o premirju predvideva tudi izmenjavo ruskih in ukrajinskih vojnih zapornikov.

Predstavniki ukrajinske vlade in proruskih separatistov, ki se spopadajo na vzhodu Ukrajine, so v navzočnosti predstavnikov Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi sklenili premirje, ki se bo začelo danes ob šestih popoldne po lokalnem času, so po zaključku pogovorov v beloruskem Minsku sporočili pogajalci obeh strani. 

Spopadi kmau po podpisu

Po mnenju strokovnjakov prekinitev ognja na terenu zaradi zapletene linije poveljevanja na obe straneh verjetno ne bo enostavna. Na konfliktnem območju na vzhodu države se je namreč kljub pogovorom v Minsku nadaljevalo nasilje, ki je terjalo mrtve in ranjene.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je sklenitev premirja potrdil na Twitterju. Mednarodna skupnost je takšen zaključek pogajanj pričakovala, saj sta ruski in ukrajinski predsednik Vladimir Putin in Porošenko do podobnega zaključka prišla že na pogovorih sredi tedna.

Mirovni sporazum je sestavljen iz 14 točk, predvideva pa tudi izmenjavo vojnih zapornikov, poroča tiskovna agencija Interfax. 

"ZDA in EU naj bodo garant"

Le nekaj minut pred podpisom dokumenta je ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk ZDA in EU pozval, naj bodo garant prekinitve ognja s separatisti. "Potrebuje podporo ZDA in EU. Sami nasproti Rusije ne bomo zmogli ... potrebujemo garancije," je dejal na zasedanju vlade.

Pogovore o prihodnjem statusu konfliktnega Doneškega bazena pa naj bi preložili na kasnejši datum.

Več o osnutku načrta, ki ga je predlagal ruski predsednik putin preberite na tej povezavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.