Svet
1 ogledov

Že druga blokada zaradi meje

pb_reka_dragonja1 Žurnal24 main
Pretekli petek je Slovenija v Bruslju izrazila svoj pridržek za začasno zaprtje še enega pristopnega poglavja Hrvaške o prostem pretoku delavcev. Blokada je povezana z mejo.
"V petek, dne 17.7.2009 je Slovenija na sestanku delovne skupine za širitev v Bruslju zaradi prejudica izrazila svoj pridržek za začasno zaprtje poglavja 2 - prost pretok delavcev," so za Zurnal24 potrdili na Ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ). Dodajajo, da je v omenjenem poglavju vprašanje prejudica povezano z opredelitvijo krajevne pristojnosti nekaterih hrvaških državnih organov. "Le-ta namreč na območju Istrske županije (mesto Buje) vključuje tudi zaselke na levem bregu Dragonje, kjer meja še ni določena," so še navedli.

Predvidevanja so bila resnična
Spletni portal Večernjega lista je sicer že v sredo zapisal, da bo Slovenija v petek blokirala še eno pristopno poglavje Hrvaške. Sklicevali so se na švedski diplomatski vir v Bruslju, ki naj bi dejal, da švedsko predsedstvo Evropske unije v petek ne bo moglo sklicati medvladne pristopne konference EU in Hrvaške. Na napovedani konferenci naj bi zaprli poglavje o svobodnem gibanju delavcev.

Evropska komisija je Svet EU obvestila, da Hrvaška na tem področju izpolnjuje vse zahteve. Vir še navaja, da naj bi v petek dosegli ''tehnično soglasje, vendar ni nujno da bodo dosegli tudi političnega.''
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.