Svet
5448 ogledov

Pa mi tarnamo, takšen kaos imajo na Hrvaškem

Zoran Milanovič, predsednik SDP, Andrej Plenkovič, predsednik HDZ Profimedias
Hrvaška zaradi nesoglasij med Milanovićem in Plenkovićem že mesece brez skoraj 40 veleposlanikov in konzulov.

Hrvaška je zaradi nesoglasij med predsednikom Zoranom Milanovićem in premierjem Andrejem Plenkovićem že mesece brez več veleposlanikov in konzulov s polnimi pooblastili. Vlada na prosta mesta na veleposlaništva pošilja odpravnike poslov, Milanović pa opozarja diplomate, da v tem primeru ne morejo računati na njegov podpis.

"Vsak, ki bo privolil v to, da bo postal Plenkovićev lažni ambasador in bo odšel za odpravnika poslov, nikoli ne bo ambasador, ker ne bo dobil mojega podpisa," je v torek po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal Milanović.

zoran milanović | Avtor: EPA EPA
Dodal je, da premier in vladajoča stranka HDZ pošiljata svoje ljudi na veleposlaništva, da tam prevzamejo funkcijo odpravnika poslov, s tem pa želita zaobiti predpise, ustavne obveznosti in dolžnosti.

"Ne nasedajte temu. Kdor bo nasedel, ne more reči, da ni bil opozorjen. Vsak, ki bo privolil biti Plenkovićev lažni ambasador, to dela pri polni zavesti, da manipulira in izigrava zakon, in ne bo dobil mojega podpisa," je bil jasen Milanović.

Vprašanje imenovanja veleposlanikov je že dolgo predmet nesoglasij med hrvaško vlado in predsednikom države, ki sta odgovorna za pošiljanje diplomatov v tujino. Po hrvaški ustavi končno odločitev o imenovanju in odpoklicu vodij diplomatskih misij v tujini namreč sprejme predsednik republike ob predhodnem sopodpisu predsednika vlade. Kandidate za veleposlaniška mesta predlaga vlada ob posvetovanju s pristojnim odborom v hrvaškem saboru.

Kritično na 40 položajih

Trenutno so razmere kritične za skoraj 40 veleposlaniških mest ali mest generalnih konzulov, so pred kratkim opozorili pri hrvaškem časniku Večernji list. Med drugim so še vedno nezasedena veleposlaniška mesta v Parizu, Vatikanu, Vilniusu, štiriletni mandat pa se je iztekel tudi veleposlanikom v nekaterih drugih pomembnih državah ali organizacijah. Hrvaška tako trenutno nima veleposlanika s polnimi pooblastili v Washingtonu, Tokiu, v Rimu, Londonu, New Delhiju, Dohi in Bratislavi ter pri zvezi Nato.

Edini hrvaški diplomat, o katerem sta se že pred več kot dvema letoma dogovorila Plenković in Milanović, je veleposlanik v Srbiji Hido Biščević. Od tedaj se nista uskladila o nobenem drugem imenu več.

Andrej Plenković | Avtor: Profimedia Profimedia
Plenković je nekatere pretekle Milanovićeve predloge označil za nesprejemljive, medtem ko Milanović ves čas ponavlja, da želi preprečiti HDZ, da zaseže vse, kar lahko. Dodal je, da želi kandidate razporediti tako, da se ve, kdo odgovarja komu.

Vlada je Milanovićevo zahtevo, da se imenovanje veleposlanikov porazdeli med Pantovčak in Banske dvore oziroma da predsednik države in premier izbereta vsak svoje veleposlanike, označila za poskus predsednika, da veleposlanike spremeni v nekaj, kar ne bi smeli biti, oziroma za primer slabe prakse, ki je v nasprotju z ustavo. Ta namreč določa, da premier in predsednik soodločata o zunanji politiki.

Zadnje večje imenovanje veleposlanikov se je zgodilo ob koncu leta 2018 oziroma v začetku leta 2019, ko je bila predsednica države Kolinda Grabar Kitarović. Med več kot desetimi veleposlaniki, ki jih je tedaj imenovala predsednica, je bil januarja 2019 tudi hrvaški veleposlanik v Sloveniji Boris Grigić.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • 725b03553d49f4b8e93285a1f3dfccb54987f980 22:18 05.oktober 2022.

    A se pravi,da bi se zaradi tega mogli boljše počutiti,in nehati tarnati? Kak butast članek...

  • jakec1575 17:49 05.oktober 2022.

    Ja. Pri nas je pahor dovolil nastaviti ocitne jansiste, ki bi za partijo delali tudi proti drzavi in vladi. Nekaterim se je mandat iztekal sele 31'.7.22 pa je izdajalec pahor vseeno dovolil nastaviti ekstremiste. Kar se lepo vidi pri odstavljenem ...prikaži več nesposobnem skodljivem jansistu, ki objavlja in poroca tajne depese. Zabit je pa tolk, ker je nasedel.

  • Ender3 15:13 05.oktober 2022.

    Dvoboj dveh titanov, na škodo kredibilnosti države v EU. Kaj na to poreče naš Borči, ki bi se moral tudi kdaj, oglasiti s kritiko do vlade, še posebno pretekle. SDS in HDZ sta si namreč zelo blizu, tako v politiki ...prikaži več kot, v aferah in kriminalu.