Svet
4 ogledov

Že tretji odstop ministra

Jemenska vlada je ostala še brez tretjega člana ministrskega zbora. Odstopila je ministrica za človekove pravice Huda al Ban. V Jemnu še vedno veljajo izredne razmere.

Ministrica za človekove pravice Huda al Ban se je odločila za protestni odstop "zaradi masakra" nad protestniki, ki so se v petek zbrali na najbolj množičnih demonstracijah doslej in zahtevali odstop predsednika Alija Abdulaha Saleha.

Zaradi streljanja privržencev predsednika Saleha na protivladne protestnike je umrlo 52 ljudi, več kot 120 je bilo ranjenih. Po petkovem nasilju je iz jemenske vlade zaradi "neupravičene uporabe sile" odstopil minister za turizem Nabil al Fakih, že pred njim pa minister za vero Hamud al Hatar.

Razglasili izredne razmere
Svet za nacionalno varnost je po vsej državi razglasil izredne razmere. Kako dolgo naj bi izredne razmere trajale, zaenkrat ni jasno, bodo pa imele ta čas varnostne sile še bolj proste roke pri ukrepanju proti protestnikom. Poleg tega so povsod po državi uvedli prepoved nošnje orožja, ki jo vojaki že uveljavljajo.

Na tisoče ljudi že od 21. februarja tabori na trgu v bližini univerze v Sani in zahteva odstop Saleha, ki je na oblast prišel leta 1978.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.