Svet
17 ogledov

Želeli so sliko, na kateri je oblečen v žensko

Fotografija je simbolična. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Služenje vojaškega roka je obvezno za vse Turke, izognejo se mu lahko le bolni, invalidi in homoseksualci. A dokazovanje homoseksulanosti je ponižujoče, pravijo turški sogovorniki. Homoseksualci morajo v dokaz svoje usmerjenosti komisiji predložiti intimne fotografije.

"Vprašali so me, kdaj sem imel prve spolne odnose, oralni seks in s katerimi igračami sem se igral kot otrok. Pa tudi, ali imam rad nogomet, če sem nosil ženska oblačila ali se odišavil z ženskim parfumom," razlaga Ahmet, mlad turški moški v svojih dvajsetih.

Po tem, ko je opravil zdravniški pregled in razkril svojo usmerjenost, so ga prosili, da jim v dokaz predloži fotografijo, na kateri je oblečen v žensko. "Zahtevo sem zavrnil," pravi. "Namesto tega sem jim rekel, da lahko prinesem fotografijo, na kateri se poljubljam z drugim moškim. Privolili so," pojasnjuje.

Ahmet zdaj upa, da mu bodo izdali tako imenovan roza certifikat, s katerim bodo potrdili njegovo seksualno usmerjenost in bo opravičen služenja vojaškega roka, še poroča BBC.

Homoseksualnost kot psihološka motnja

Njegov rojak Gokhan je imel podobno izkušnjo, ko je bil v služenje vojaškega roka vpoklican v poznih devetdesetih. "Vprašali so me, ali imam kakšne fotografije, na katerih je viden moj obraz in na katerih aktivno sodelujem, da nisem le pasiven," pojasnjuje. Slike so takrat zadostile zahtevam komisije in Gokhan je dobil roza certifikat. Kljub temu ga še vedno spremlja neprijeten občutek, da nekdo poseduje njegove intimne slike, ki lahko pridejo v javnost. Na njegovem certifikatu piše, da ima psihološko motnjo, v oklepaju poleg pa homoseksualnost.

Turška vojska je zavrnila intervju BBC-ja o zgoraj opisani problematiki, je pa zahteve komentiral upokojeni general Armagan Kuloglu. Kot je povedal, bi homoseksualci v vojski povzročili "disciplinske probleme", bilo pa bi tudi nepraktično ustvarjati ločene sanitarije, kopalnice, prostore za bivanje. Kot dodaja, je dokazovanje homoseksualnosti nujno, saj naj bi se s tem izgovorom veliko moških želelo izogniti služenju vojaškega roka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.