Svet
10 ogledov

Zelena luč za muslimanski center

Napad na WTC, fotografije policije Žurnal24 main
Newyorške oblasti so prižgale zeleno luč za porušitev starejše zgradbe blizu nekdanjih dvojčkov WTC. Izgradnja muslimanskega kulturnega centra je tako vse bližje.

Prav načrti za izgradnjo slednjega so v New Yorku med tamkajšnjimi prebivalci sprožili veliko negodovanj in nasprotovanj.

Nasprotniki niso uspeli
Nasprotniki gradnje centra so prepričani, da bo center v posmeh žrtvam terorističnih napadov. Ne predstavljajo si namreč, kako bodo opravljali spominske slovesnosti za žrtvami napadov, ki so jih povzročili islamski skrajneži.

13-nadstropni muslimanski kulturni center z mošejo bo namreč stal le nekaj metrov stran od tako imenovane Točke nič, kjer sta pred terorističnim napadom 11. septembra leta 2001 stala dvojčka Svetovnega trgovinskega centra.

Poleg tega so tudi mnenja, da so v ozadju izgradnje centra drugi motivi. Tako navajajo izjavo imama Feisala Abdul Raufa, sicer pobudnika izgradnje centra, ki je dejal, da "je politika ZDA krivec za zločin, ki se je zgodil".

Nasprotniki pa so tudi prepričani, da bodo izgradnjo centra financirale teroristične organizacije, saj bodo za njegovo izgradnjo potrebovali 100 milijonov dolarjev.

Glavni namen: združevanje muslimanov
Lastnik zemljišča Sharif El-Gamal je vse obtožbe in kritike nasprotnikov že zavrnil. Tako je dejal, da so denar za gradnjo centra zagotovili s pomočjo različnih naložb in prostovoljnih prispevkov.

Glavni namen izgradnje centra pa je po njegovih besedah samo združevanje muslimanske skupnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.