Svet
15 ogledov

Zelena luč za telefone in računalnike

Telefoniranje na letalu Shutterstock
Na letalu le telefonirati ne bomo smeli, lahko pa bomo uporabljali pametne telefone, tablične računalnike in podobne naprave.

Evropska agencija za varnost v letalstvu (Easa) je danes posodobila smernice za uporabo prenosnih elektronskih naprav na letalih. Potniki bodo lahko pametne telefone, tablične računalnike in podobne naprave uporabljali med celotnim poletom, vključno z vožnjo po tleh, med vzletom in pristankom, a bodo morali vklopiti t.i. način letenja.

Kot so danes sporočili iz Bruslja, bo osebne elektronske naprave tako prvič možno uporabljati v vseh fazah poleta. Pravila Ease trenutno določajo, da potniki elektronskih naprav na letalih ne smejo uporabljati med vožnjo po stezi, med vzletom in pristankom.

Evropski komisar za promet Siim Kallas je agencijo Easa pozval, naj pospeši varnostni pregled uporabe elektronskih naprav z vklopljenim načinom prenosa na letalih, nove smernice pa naj bi bile objavljene v začetku leta 2014.

Na letalu povezani z omrežjem?

"Vsi radi ostanemo povezani, ko potujemo, vendar je varnost bistvenega pomena. Prosil sem za pregled na podlagi jasnega načela: če takšna uporaba ni varna, ne bi smela biti dovoljena, če pa je varna, se lahko uporablja v skladu s pravili," je dejal in napovedal, da želijo v naslednjem koraku proučiti, kako se povezati z omrežjem na letalu.

Evropska komisija je letos sprejela nova pravila, ki potnikom med leti v EU omogočajo uporabo najnovejše brezžične komunikacijske tehnologije. Od leta 2008 pravila EU dovoljujejo uporabo tehnologije 2G (GSM) med leti, zdaj pa sta dovoljeni tudi tehnologiji UMTS (3G) in LTE (4G).

To ni pravica, le možnost

Letalske družbe bodo še vedno same odločale, s katerimi storitvami bodo opremile svoja letala. To pomeni, da nova pravila zgolj omogočajo letalskim družbam, da to storijo, ne zagotavljajo pa pravice potnikom do teh storitev. Potniki se lahko z boljšimi satelitskimi internetnimi storitvami sicer povežejo, ko letalo preseže 3000 metrov višine.

T.i. način letenja pomeni, da potniki z mobilnimi telefoni med letom še vedno ne bodo mogli klicati. Letalski prevozniki na splošno sicer ne omogočajo telefonske povezave ali povezave Wi-Fi med letom. Povezovanje z omrežjem je trenutno mogoče samo v posebej opremljenih letalih, ki lahko potnike povežejo z omrežjem na določeni potovalni višini.

Le evropski in ameriški prevozniki

Nova pravila bodo veljala na letalih, ki jih upravljajo evropski letalski prevozniki. "To je velik korak v procesu krepitve svobode pri uporabi osebnih elektronskih naprav na krovu letala, ne da bi s tem ogrozili varnost," je novembra povedal izvršni direktor Ease Patrick Ky.

Pred kratkim so tudi ameriške zvezne letalske oblasti sporočile, da bodo omilile pravila glede uporabe prenosnih elektronskih naprav na letalih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.