Svet
30 ogledov

"Zelena" stranišča povzročila preplah

Takšna stranišča si prebivalci držav v razvoju zaradi pomanjkanja denarja in vod Žurnal24 main
Napoved novih okolju prijaznih stranišč je dvignila mnogo prahu, saj naj bi Bruselj s tem želel regulirati odplakovanje na straniščih. "Še naprej boste lahko stranišče uporabljali, kot boste želeli," mirijo.

In kaj pravzaprav so "zelena" stranišča? Evropska komisija bo predlagala merila za dodelitev prostovoljne ekološke oznake straniščem in pisoarjem, ki so prijazni do okolja. Ta oznaka bo pomagala potrošnikom izbrati "zeleno" stranišče, ki porabi manj vode. Nikakor pa komisija ne namerava regulirati odplakovanja na straniščih, so v Bruslju zavrnili najnovejšo medijsko raco.

"To je neumna zgodba za konec tedna. Prosim, ne pišite o tem," je novinarje pozval tiskovni predstavnik komisije Frederic Vincent v odzivu na vprašanje, ali namerava komisija resnično regulirati odplakovanje na straniščih in pisoarjih.

"Lahko vam zagotovim, da boste lahko stranišče še naprej uporabljali, kot boste želeli," pa je zatrdila njegova kolegica Marlene Holzner. "Nikakor ne nameravamo regulirati odplakovanja ali porabe vode na straniščih in pisoarjih," je poudarila.

"Zeleno" bo varčnejše

To, kar komisija načrtuje, je opredelitev meril za prostovoljne ekološke oznake za stranišča in pisoarje. "Če boste želeli kupiti novo stranišče in pri tem varčevati z vodo, vam bo ta oznaka povedala, ali gledate pravo stranišče," je pojasnila Holznerjeva.

Medijski mit, da želi komisija regulirati odplakovanje na straniščih, je odločno zavrnil tudi komisar za okolje Janez Potočnik. "EU nikakor ne načrtuje standardizacije stranišč. Predlagali bomo merila za prostovoljno ekološko oznako," je tvitnil.

Ekološka stranišča bodo varčna z vodo in tako cenejša; poleg tega bo manj evtrofikacije, torej onesnaževanja vode s prenasičenostjo s hranili, poudarja Potočnikov tiskovni predstavnik Joe Hannon.

Ekološke oznake ne bodo obvezne, temveč povsem prostovoljne, je še izpostavil Hannon v blogu, v katerem zavrača medijske navedbe o reguliranju odplakovanja na straniščih. "Nihče ne bo prisiljen v namestitev novih stranišč," je zatrdil.

Merilo bo poraba vode

Temeljno merilo za dodelitev ekološke oznake stranišču ali pisoarju bo upoštevanje določene omejitve pri porabi vode na odplakovanje. Za pisoarje naj bi bila poraba vode na odplakovanje omejena na liter, za stranišča pa na šest litrov.

Komisija bo predloge za opredelitev meril za dodelitev prostovoljne ekološke oznake za stranišča in pisoarje, ki so prijazni do okolja, predvidoma predstavila prihodnji teden.

Komentarjev 3
  • mitjap 11:20 02.november 2013.

    prou težko je brt te vaše zagrenjene komentarje...kaj ti bo hudga če bo na skretu v štacun nalepka z oznako o porabi vode...tko k majo usi pralni stroji, pomivalni stroji, hladilniki, skrine nej ma pa še skret....ne vidm kaj ma ...prikaži več to veze z vašim sranjem

  • mb 10:42 02.november 2013.

    spet ena neumnost iz EU. tako kot dekret, da morajo biti kumare ravne, pa banane rumene ....to imajo nekje v ZDA. potem pa 2 x vodo dol spustijo, ker če si pravi seronja potem 2 kili dreka ne splahneš ...prikaži več s 6 litri vode. in vsako leto je več pravih seronj

  • zic 10:33 02.november 2013.

    še mal pa boš mogu Beuselj vprašat, če greš lohk srat pa kolikokrat na dan!!!??? Upam, da nas pamet sreča in da gremo vn iz te požrešne unije!!!