Svet
4 ogledov

Zeleni zapustili koalicijo

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Irska stranka Zelenih sporočila, da izstopa iz vladne koalicije premierja Briana Cowena. Bo prišlo do predčasnih parlamentarnih volitev še pred volitvami 11.marca?

"Našega potrpljenja je konec. Zaupanje v našega koalicijskega partnerja se je popolnoma porušilo," je na novinarski konferenci v Dublinu dejal vodja Zelenih John Gormley in še povedal, da se bo stranka  nemudoma preselila v opozicijo. Svojo odločitev so sporočili po današnjem zasedanju stranke, s čimer so se odzvali na sobotno odločitev premiera Cowena, da odstopi kot vodja stranke Fianna Fail.

"Dolgo časa smo v stranki Zelenih čakali v upanju, da bo Fianna Fail zmogla razrešiti dolgotrajne težave s svojim vodstvom," je še pojasnil Gormley. Napovedal je, da bodo do razpustitve parlamenta sodelovali z vsemi strankami, da potrdijo varčevalno naravnani proračun za leto 2011.

Z današnjo odločitvijo Zelenih po umiku iz vladne koalicije je Cowen izgubil še dva ministra, in sicer za okolje, ki ga je vodil Gormley, in za komunikacije, ki ga je vodil Eamon Ryan. Že pred dnevi je iz vlade izstopilo pet ministrov.

Cowen je s položaja predsednika stranke Fianna Fail odstopil v soboto in napovedal, da še naprej ostaja premier in da se bo bolj posvetil vodenju vlade in reševanju težke finančne krize v državi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.