Svet
1954 ogledov

Zelenski s čustvenim pozivom Američanom

Ukrajina Kijev Volodimir Zelenski
1/3
Profimedia
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes v videonagovoru obeh domov ameriškega kongresa dejal, da je njegova država hvaležna za vso pomoč, a je potrebuje še več. Znova je tudi pozival k vzpostavitvi območja prepovedi poletov nad Ukrajino. Zelenski je bil pred začetkom govora deležen stoječih ovacij kongresnikov.

Ukrajinski predsednik se je v nagovoru znova zavzel za vzpostavitev območja prepovedi poletov nad Ukrajino. "Je preveč, če to zahtevamo?" je vprašal. Če je to preveč, pa potrebujemo obrambni sistem pred napadi iz zraka ter letala, je dodal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

"Spomnite se Pearl Harborja, spomnite se 11. septembra," je Američane spomnil na japonski napad na ZDA v drugi svetovni vojni in teroristični napad Al Kaide leta 2001. "Zdaj vas potrebujemo," je dejal.

Kongres je pozval k nadaljnjim sankcijam proti Rusiji, "dokler se ne bo ruski vojaški stroj ustavil". Po njegovih besedah bi morali sankcionirati vse ruske politike.

"Vsa ameriška podjetja morajo takoj zapustiti ruski trg, ker je na njem prelita naša kri," je dejal.

Zelenski je poudaril, da Rusija ni napadla le njegove države, temveč je "brutalno" napadla ukrajinske vrednote.

Neposredno se je obrnil na ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki se mu je zahvalil za osebno angažiranje pri zagotavljanju pomoči Ukrajini. "Biti voditelj sveta, pomeni biti voditelj miru," je dejal.

Ukrajinski predsednik je bil pred začetkom nastopa, ko ga je predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi pozdravila z besedami Slava Ukrajini, deležen ovacij kongresnikov.

V nastopu jim je pokazal tudi videoposnetek ruskega uničevanja Ukrajine. V njem so bili prizori iz časa pred vojno in prizori uničenja v zadnjih treh tednih.

Zelenski je nastop začel v ukrajinščini, nato pa nadaljeval v angleščini. "Ne vidim smisla v življenju, ki ni sposobno ustaviti umiranja," je med drugim dejal predsednik, ki je zaradi vojne, ki jo je sprožil ruski predsednik Vladimir Putin, postal narodni junak doma in po svetu.

Ameriški kongres je poenoten glede Ukrajine.Strankarskih prepirov glede potrebe po zagotavljanju pomoči ni. Bivši predsednik Donald Trump, ki je na začetku vojne hvalil Putina in ga označil za genija, je potihnil, saj je ocenil, da lahko zaradi Ukrajine izgubi nadzor nad republikansko stranko.

Trump je pred volitvami leta 2020 Zelenskega sicer izsiljeval, da bo pomoč ZDA poslal le v zameno za uvedbo preiskave Josepha Bidna, vendar Zelenski v izsiljevanje ni pristal.

Biden je po nastopu Zelenskega naznanil še 800 milijonov dolarjev pomoči, kar je del paketa 13,6 milijarde dolarjev pomoči, ki ga je Biden podpisal pred dvema dnevoma. ZDA so doslej neposredno Ukrajini namenili pomoč v višini dveh milijard dolarjev.

ZDA so poslale Ukrajini tudi 600 protiletalskih raket tipa stinger, s katerimi Ukrajinci sestreljujejo ruska letala in helikopterje. Poslale so tudi 2600 protitankovskih raket tipa javelin, radarje, minomete, strojnice, puške, strelivo, pa tudi helikopterje, patruljne čolne, neprebojne jopiče in čelade. Pomagajo tudi s satelitskimi posnetki in nadzorom.

Z vsem tem mislijo nadaljevati, dokler Putin ne bo pripravljen sprejeti poraza. Vojakov pa ZDA v Ukrajino ne bodo pošiljale.

 
Komentarjev 7
 • LukaMB 18:32 17.marec 2022.

  Joj solzico sem pustil, kako ganljivo, skoraj sem mu verjel.

 • Avatar Leon
  Leon 13:27 17.marec 2022.

  Preberite zapis v MMC ,ki je desno voden ; https://www.rtvslo.si/svet/evropa/azov-bataljon-od-neonacisticne-milice-do-odreda-ukrajinske-vojske/615516

 • Avatar Hribar65
  Hribar65 18:15 16.marec 2022.

  Ko bo Kijev dobil tako bombardiranje, kot ga je dobil Dresden 1945, potem bo vojne hitro konec. Zelensky bo prosil za mir, če bo preživel.