Svet
3404 ogledov

Zelenski besen, voditelji Nata so ga (vsaj malce) pomirili

Volodimir Zelenski z ženo Profimedia
Veliko razočaranje za ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki pa je vendarle dobil nekaj besed tolažbe s strani voditeljev Nata.

Potem ko so voditelji članic Nata, med njimi premier Robert Golob, v torek potrdili vzpostavitev Sveta Nato-Ukrajina, bo danes potekalo še ustanovno zasedanje tega telesa. Doslej sta Nato in Ukrajina sodelovala v okviru komisije, kar pomeni, da Ukrajina ni imela pravice soodločanja o skupnih vprašanjih, zdaj pa bo enakopravna s članicami zavezništva.

Popoldanskega ustanovnega zasedanja se bo udeležil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je v Vilno prispel že v torek zvečer. Pred prihodom je bil sicer kritičen do negotovosti članic zavezništva pri zavezi za ukrajinsko članstvo v Natu. Tako je v številnih tvitih med drugim zapisal, da se zdi, da ni prave želje, da bi Ukrajini poslali povabilo v Nato. Za absurdno je označil dejstvo, da ni postavljenega niti časovnega okvirja, ko bi se njegova država lahko pristopila in postala članica Nata.

Voditelji: Ukrajina bo postala članica, ko bodo za to izpolnjeni pogoji

Voditelji so včeraj vendarle potrdili, da bo Ukrajina postala članica zavezništva, ko bodo za to izpolnjeni pogoji. Obenem so se strinjali o poenostavitvi procesa njenega pridruževanja. "Jasno smo povedali, da bomo Ukrajino povabili v Nato, ko se bodo zaveznice o tem dogovorile in ko bodo za to izpolnjeni pogoji," je zbranim novinarjem v Vilni dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Zelenski je sicer v torek na Twitterju zapisal, da se bo s številnimi voditelji sestal tudi na ločenih srečanjih. Med temi je izpostavil ameriškega predsednika Joeja Bidna, kanadskega premierja Justina Trudeauja, nemškega kanclerja Olafa Scholza in japonskega premierja Fumia Kishido.

Še pred tem se je Zelenski sicer nepričakovano pojavil na shodu oz. koncertu podpore v Vilni pred tisoči državljanov, ki so ga toplo pozdravili. Mnogi izmed njih so bili odeti v ukrajinske zastave. Pred njimi je ponovil besede razočaranja, da Ukrajina ni prejela povabila v zavezništvo. 

"Na to pot sem se odpravil z vero v odločitve, vero v partnerje, vero v močan Nato, ki se ne obotavlja, ki ne zapravlja časa in ki se ne ozira na agresorja," je svoj govor na koncertu v podporo Ukrajini na Twitterju povzel Zelenski. Izrazil je upanje, da se bo ta vera spremenila v odločitve, ki si jih Ukrajinci zaslužijo.

"Ali pričakujem preveč? Nato bo Ukrajini zagotovil varnost. Ukrajina pa bo zavezništvo naredila močnejše," je še zapisal na Twitterju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 120
  • Avatar pantani
    pantani 19:38 16.julij 2023.

    Kje ste ukrofili,tamanijo vas kot mlade mačke,zato pa ni nobenih novic iz ukronacije!!! Spet ne boste spregledali,tako kot pri kovid nategu!!! Kako bogi ste!!!

  • Idioti 10:50 16.julij 2023.

    Marš govno !

  • QSprm 11:07 14.julij 2023.

    S cim neki naj bi zadrogirani komedijant vstopil kamor koli? Drzavo je unicil, pobil na tisoce sonarodnjakov v cast neke pedofilisticne elite in pokradel milijarde. Vojni zlocinec in mnozicni morilec je na srecanju otan samo pateticna maskota.